Ministr financí USA se kvůli sazbám LIBOR ocitl pod palbou zákonodárců

New York - Americký ministr financí Timothy Geithner čelil v Kongresu kritice zákonodárců za to, jak chabě reagoval na informace, které měl už před více než čtyřmi lety o manipulacích světových bank s mezibankovními úrokovými sazbami Libor. Geithner se v prvním slyšení na toto téma hájil tím, že prý hned zpočátku na manipulace se sazbami upozorňoval příslušné regulační orgány. Jiná svědectví však jeho podání odporují a hovoří spíše o tom, že státní orgány nad vším tehdy jen mávly rukou.

Geithner ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů tvrdil, že se o problému se sazbami LIBOR dozvěděl na jaře 2008, kdy byl prezidentem newyorské pobočky americké centrální banky (Fed), hlavním orgánu pro dohled nad bankami a peněžními trhy.

Z dokumentů, které Fed minulý týden uvolnil, však plyne, že britská banka Barclays, která se minulý měsíc jako první k manipulacím se sazbami přiznala, upozorňovala činitele Fedu na tyto praktiky již v srpnu 2007.

„Dozvěděl jsem se o těchto věcech počátkem jara 2008 a jednali jsme v této fázi velmi rychle,“ prohlásil Geithner. Uvedl, že jeho úřad upozornil ministerstvo financí, Komisi pro cenné papíry a burzy a Komisi pro termínové obchodování s komoditami.

Zákonodárce ale ministrova slova neuspokojila a vyjádřili nelibost zejména nad tím, že ačkoli Geithner o problému věděl tak dlouho, nikdy se o něm veřejně nezmínil. „Byl jste před tímto výborem od roku 2008 nesčetněkrát, a pokud je tohle zločin století, jak o tom tolik lidí teď mluví, vy jste ani jednou nepřišel a nemluvil o tom jako o problému,“ řekl ministrovi kongresman Scott Garrett.

WSJ: Dvojí metr na skandál

Geithner také tvrdí, že o manipulacích se sazbami informoval příslušné britské úřady, zejména centrální banku Bank of England (BOE). Její guvernér Mervyn King to ale minulý týden popřel a řekl, že se o manipulacích dozvěděl, až když Barclays minulý měsíc oznámila dohodu o vyrovnání s regulačními úřady.

List The Wall Street Journal poukázal na dvojí metr, s nímž politici a média přistupují ke skandálu kolem sazeb LIBOR, když jednostranně obviňují banky a přehlížejí kontrast mezi tehdejším nezájmem a dnešní horečnou aktivitou regulačních úřadů. „Pokud budou kvůli LIBORu dál padat hlavy, měly by mezi nimi být i hlava Geithnerova a ostatních regulátorů, kteří tomu nechali volný průběh,“ píše list.