Pokud chcete Chorvatskem cestovat levněji, kupte krabičku

Záhřeb - Letošnímu dražšímu mýtnému na chorvatských dálnicích se dá vyhnout. I cizinci totiž můžou použít tamní elektronický systém. Stačí koupit malou krabičku do auta asi za čtyři sta korun. Vyplatí se všem, kdo jezdí na Jadran pravidelně. Na poplatcích ušetří přes dvacet procent.

Levnější i rychlejší. Průjezd branami na chorvatských dálnicích s elektronickou výbavou a vyhrazeným pruhem. Krabička se dá koupit přímo na mýtné bráně, úvodní formality zaberou asi patnáct minut.

Po namontování krabičky už stačí jen brázdit zdejší dálnice podle potřeby. Na každém výjezdu se řidič dozví, kolik právě zaplatil a jak velký kredit mu ještě zbývá. Zařízení se nedá koupit všude, při cestě z Česka přes Slovinsko je spolehlivě k dostání až u Záhřebu. Cesta odtud do Splitu normálně stojí 181 kun, s krabičkou je to 141. Tam a zpátky se tak dají ušetřit skoro tři stovky.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Krabička „pro všechny“

Jednou z výhod systému je i přenosnost krabičky. Může si jí půjčovat víc lidí pro víc aut. Funguje samozřejmě i mimo držák. Stačí ji mít vždy po ruce.

Mýto se v Chorvatsku roky nezdražovalo, až letos v červnu. Místní síť se dál rozrůstá. Jeden z předních výrobců navigací řadí Chorvatsko na páté místo v Evropě podle počtu různých zlepšení za poslední rok. Tabulku vede Francie před Německem a jižními státy.