Evropské banky musí šetřit, krize jim ubrala sil

Praha - Evropské banky musí šetřit, krize je už stála nejméně 40 miliard eur. Pokud se situace nezlepší, budou škrty ještě vyšší. Podle společnosti Roland Berger jsou na vině hlavně odpuštěné dluhy, pomalá ekonomika a málo investic.

Aby banky zůstaly ziskové, musí ušetřit až 68 miliard eur. „Pokud banka nechce jít do změny cen pro své zákazníky, tak jednou z velkých úspor je snižování mzdových nákladů, takže zrušení těch tzv. neefektivních poboček - to je asi ta nejjednodušší cesta,“ tvrdí Dalibor Chvátal, šéfredaktor serveru Měšec.cz.

Podle studie Roland Berger bude možná 15 000 až 20 000 poboček zavřeno, nikdo neví, jak se to projeví. Propouštění v minulosti se na chodu poboček neprojevilo - třeba Deutsche bank rušila místa v divizi firemního bankovnictví nebo cenných papírů s tím, že už je klienti tolik nevyužívají. V Česku počet filiálek naopak mírně roste, i když tu banky kvůli šetření propustily řádově stovky zaměstnanců. Tuzemské instituce se ale evropských problémů tolik bát nemusejí.

„České banky tím, že mají trošku jiný segment příjmů, tak třeba nemusí nebo nejdou do takových rizikových investic, na druhé straně potom mají vyšší poplatky. Takže teoreticky můžeme být rádi vlastně, když to řeknu humorně, za vysoké poplatky, protože máme potom bezpečnější bankovnictví,“ doplňuje Chvátal.

Podle studie Roland Berger se budou banky v Česku i celé střední Evropě soustředit spíš na získávání klientů. Zákazníci se proto nejspíš dočkají zjednodušení služeb - aby jich využívali víc.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)