Rádců je všude dost, Geithner vyzval eurozónu k větší kreativitě

Los Angeles - K vývoji v eurozóně se snad už vyjádřil každý, nikoho tak nepřekvapí, že si svou kašičku přiohřál i americký ministr financí Timothy Geitner. Státník v tomto případě vyzývá ke zvýšení úsilí při řešení dluhové krize - jak prosté. Třeba má ale pravdu a jediné, co by úředníci v Bruselu potřebovali, je začít dělat svou práci naplno. O prohlášení informovala agentura Reuters.

Evropa je podle Geithnera odhodlána krizi vyřešit a má k tomu potřebné prostředky. Ministr nicméně upozornil, že bude trvat dlouhou dobu, než začnou ekonomické a finanční reformy fungovat. Protikrizová opatření by měla podle ministra zajistit pokles úroků v zemích pracujících na reformách a schopnost finančního systému poskytovat úvěry ekonomikám, které je potřebují.

Ráznější, kreativnější, efektivnější

„Prozatím musí být ráznější, kreativnější a efektivnější při zmírňování finančních tlaků, které působí tak velkou újmu hospodářskému růstu. Pokud necháte evropský kontinent žít ve strachu z kolapsu, nebude žádná z těchto reforem fungovat,“ řekl Geithner na adresu evropských představitelů.

Euro
Zdroj: ISIFA/EPA/Oliver Berg

Německo, Francie i Itálie chtějí zachránit eurozónu

Vedoucí představitelé Německa, Francie a Itálie dali v uplynulých dnech najevo odhodlání zachránit eurozónu za každou cenu. Také šéf Evropské centrální banky Mario Draghi minulý týden slíbil, že udělá vše pro to, aby zabránil rozpadu eurozóny. O přínosu Itálie na záchraně eurozóny by se však v současné době dalo hodně polemizovat.

Prognózy pro eurozónu - nic moc

Hrubý domácí produkt eurozóny se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížil o 0,1 procenta. Mezinárodní měnový fond předpokládá, že v celém letošním roce ekonomika klesne o 0,3 procenta. Ratingová agentura Standard & Poor's tento týden předpověděla pokles o 0,6 procenta. Zhoršila tak svou předchozí prognózu, která počítala se stagnací.