Češi šetřili v červnu míň než dříve

Praha - Tržby v maloobchodu v červnu meziročně klesly o jedno procento, přitom ještě v květnu se propadaly o 2,1 procenta. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se na poklesu čísel bez sezonního očistění nejvíce podílel nižší prodej pohonných hmot a potravin. Z nákupních košíků Čechů mizí hlavně drahé luxusní cukrovinky.

Analytici přitom čekali výraznější pokles. Propad je tak mnohem mírnější než v předchozích dvou měsících. „Na vývoji tržeb se nadále projevuje šetření spotřebitelů. Kvůli inflaci reálné mzdy klesají. Nezaměstnanost se nadále drží nad osmi procenty a s jejím poklesem nelze počítat. V úsporách pokračuje i stát,“ uvedl Jiří Šimek z Citfin.

„Trh čekal v červnu propad reálných maloobchodních tržeb v meziročním vyjádření o 1,8 procenta,“ uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Celkově ale podle něj zůstává situace v maloobchodě nedobrá a jeho vývoj je odrazem slabé spotřebitelské poptávky.

Miroslav Frayer, analytik Komerční banky:

„Usuzovat na zlepšující se tendence je stále velmi předčasné. Slabost domácí poptávky je v ekonomice stále patrná, když ji negativně ovlivňuje fiskální konsolidace, zvýšená nejistota ohledně situace v eurozóně i pokles domácích reálných mezd.“

Lidé neutrácí také kvůli vysokým cenám potravin i benzinu

„Za rozhodující faktor bych považoval ceny. Potraviny jsou meziročně vyšší o osm procent. Pohonné hmoty pak obecně vzrostly o čtyři procenta. Vyšší ceny tak brání ve vyšších nákupech prakticky všeho zboží,“ vysvětlil analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v červnu po očištění o sezonní vlivy reálně meziměsíčně stouply o 0,4 procenta. Meziročně se červnové tržby očištěné o vliv počtu pracovních dní zvýšily o 0,8 procenta. Letošní červen měl přitom o jeden pracovní den méně než před rokem.

Čechům se nechce utrácet (zdroj: ČT24)

Co se týče prodeje a oprav motorových vozidel, sezonně očištěné tržby z tohoto segmentu se zvýšily reálně meziměsíčně o tři procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 2,7 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 0,4 procenta vlivem poklesu tržeb za opravy o čtyři procenta. Prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů se zvýšil o 0,2 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezonně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 0,7 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 0,1 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 1,3 procenta, v tom za pohonné hmoty o 3,5 procenta, potraviny o 1,4 procenta a nepotravinářské zboží o 0,7 procenta.

Vedle prodeje pohonných hmot a potravin klesly tržby v červnu i v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží a ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost a s počítačovým a komunikačním zařízením.

Léky
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Češi více nakupovali přes internet

Oděvů a obuvi se prodalo o 2,5 procenta více a prodej farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží a výrobků pro kulturu a rekreaci spíše stagnoval. Výrazněji, o 7,7 procenta, se zvýšily pouze tržby za zboží prodávané přes internet či prostřednictvím zásilkové služby, které nepřetržitě rostou od listopadu 2009.

„Souvisí to především s vývojem cen a také slabou domácí poptávkou a nepříznivou situací na trhu práce. Češi se snaží nakupovat co nejlevněji, a proto stále více a více využívají elektronické obchody, které nabízí stejné zboží za daleko nižší ceny než kamenné prodejny,“ dodal Frayer.

Navíc se nezdá, že by se měl v budoucnu trend nějak zlepšovat. Potvrzují to i nové prognózy ministerstva financí a České národní banky.