Jak krize doléhá na každého z nás?

Praha – Dluhová krize se prochází Evropou už od roku 2010. Místo toho, aby se situace zlepšovala, zdá se spíše, že Evropská unie zabředává do krize stále hlouběji. A to se neobejde ani bez dopadů na Česko. Země je v recesi, podle prognózy České národní banky by letos mohla ekonomika klesnout o 0,9 procenta. Co to ale bude znamenat v reálu pro každého z nás? Mohli by Češi přijít třeba o své úspory? Jak se krize promítne do nezaměstnanosti v Česku? V některých oblastech nás ochrání zákony, jiné vzbuzují obavy.

Nezaměstnanost

Míra nezaměstnanosti v červnu překvapila mírným poklesem na 8,1 procenta. Odborníci přesto varují – jde jen o sezonní výkyv. V průběhu třetího čtvrtletí začne nezaměstnanost opět růst, a to kvůli přílivu čerstvých absolventů na trh práce i kvůli slábnoucímu průmyslu, ve kterém se současná výše zaměstnanosti zřejmě neudrží. Nezaměstnanost by se tak mohla vrátit nad 9 procent, kde byla ještě v letos v lednu.

„Pokud nedojde k nějakému divokému odchodu Řecka z eurozóny a neprohloubí se nějak výrazně recese v Evropě, tak si myslím, že to číslo bude na lednové úrovni. My očekáváme, že celoroční průměr bude 8,7 procenta,“ konstatoval hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Zkrátka pryč jsou předkrizové doby, kdy například v červnu 2008 byla nezaměstnanost v Česku na rovných 5 procentech.

Ceny a mzdy

Množství zboží, které si Češi mohou koupit za svou mzdu, se bude snižovat. Může za to zvyšování daně z přidané hodnoty, ke kterému došlo už letos v lednu a které se má opakovat i příští rok. Vzhledem k situaci na trhu práce nelze naopak očekávat žádné velké zvyšování mezd. Stání sektor šetří a soukromníci také kvůli propadu průmyslu, stavebnictví i maloobchodu nemají na rozhazování.

Úspory

Dluhové problémy eurozóny otřásají finančními trhy, a doléhají tak také na banky. Ty české se ale podle odborníků bát nemusí. Jsou v dobré kondici. A i kdyby se přeci jen některý bankovní dům začal otřásat v základech, vklady v EU i v Česku jsou ze zákona pojištěny. Pokud Česká národní banka oznámí, že některá z bank není schopna dostát svým závazkům, vyplatí Fond pojištění vkladů všem fyzickým a právnickým osobám 100 procent jejich vkladů včetně úroků až do výše 100 tisíc eur, tedy více než 2,5 milionu korun. Výplatu náhrad musí fond spustit do 20 pracovních dní od doby, kdy ČNB prohlásí banku za insolventní.

Do uvedeného limitu se podle odhadů Fondu pojištění vkladů vejde 95 procent klientů českých bank. A jaká je rada pro oněch zbývajících 5 procent, jejichž úspory jsou vyšší? Měli by peníze rozložit do více bank tak, aby suma uložená v jedné bance nepřesáhla 100 tisíc eur. Limit pojištění se totiž vztahuje na jednoho klienta a jednu banku.

Investice

Akciové trhy jsou v důsledku dluhové krize v eurozóně velmi volatilní. I vývoj indexu pražské burzy PX v posledních měsících připomíná spíše houpačku. I v časech expanze přitom akcie patří k nejrizikovějším aktivům na finančních trzích. A tak podle odborníků není divu, že od nich v poslední době utíkají i velké investiční fondy. „Evropské fondy se čím dál víc vyhýbají akciím,“ potvrdil analytik společnosti Next Finance Martin Prokop. „Zároveň ve velkém opouštějí Evropu a své peníze posílají především do USA. A co může být ještě víc překvapivé, fondy drží čím dál větší díl svého portfolia pouze v penězích. To značí jediné. Velcí hráči zrovna nepřekypují jistotou a drží se raději bezpečnosti. My zastáváme stejný názor. Stále vidíme pro evropské akciové indexy ve střednědobém horizontu víc prostoru k poklesu než k růstu,“ dodal.

A dluhopisy? I ty jsou podle odborníků velmi nevyzpytatelné. Prognózovat, co se stane s investicemi v případě, že bude krize eurozóny dál eskalovat, je velmi obtížné.

Dovolená

Koruna v poslední době spíše více oslabovala, než posilovala. A jinak tomu podle expertů nebude ani do budoucna. Doléhají na ni především problémy eurozóny a ani data z domácí ekonomiky jí nepřidávají. „Koruna nemá ve střednědobém horizontu příliš prostoru k posílení. Po otestování silnějších hodnot se koruna vrátí k úrovním mnohem slabším se šancí testovat hranici 26,00 CZK/EUR,“ dodal Prokop. Z toho plyne jediné – za své koruny si Češi letos na dovolenou vymění méně eur než loni, a budou tedy nuceni méně utrácet. Podobný vývoj zřejmě čeká korunu také vzhledem k dolaru.

Bydlení a hypotéky

Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by banky hodlaly zpřísnit kritéria pro poskytování hypoték. Částečně to udělaly už během finanční krize z let 2008/2009, a jak se zdá, i tváří v tvář dluhové krizi jim to zatím stačí. Přístup k hypotékám a vlastní bydlení navíc usnadňují velmi nízké úrokové sazby. Není divu, vždyť základní sazba České národní banky, od které se odvíjí i úročení komerčních úvěrů, zůstává na rekordním minimu 0,5 procenta. A podle odborníků tam zůstane letos a nejspíš i v příštím roce. ČNB se totiž snaží co možná nejvíce povzbudit ekonomiku.

Odborníci proto radí: nakupujte nemovitosti. „Co se týče výhledu pro letošní rok, bude se cena nemovitostí držet stále na příznivých úrovních. V kombinaci s nízkými úrokovými sazbami jde stále o unikátní možnost pořídit vlastní bydlení za velmi výhodných podmínek,“ uvedla ředitelka úseku řízení retailových produktů a procesů České spořitelny Veronika Jančová.

I na trhu s nájemními byty panují příznivé podmínky. Tržní nájemné začalo ve druhém čtvrtletí v krajských městech klesat a tento trend by se měl podle odborníků udržet i do budoucna. Za poklesem nájemného totiž stojí probíhající deregulace. Ta uvolňuje dříve obsazené byty a rozšiřuje tak nabídku nájmů.