Slovensko bojuje proti daňovým únikům: Účtuje se i spropitné

Bratislava - Spropitné od zákazníků za dobrou obsluhu přidělalo podnikatelům na Slovensku starosti. Kvůli zpřísnění předpisů proti daňovým únikům by například číšníci měli peníze přesahující hodnotu účtu zaznamenat v evidenci příjmů, v opačném případě jim hrozí pokuty. Drobné přitom dostává nejen obsluha v restauracích a barech, ale i v obchodech. Slovenský tisk například upozornil na případ majitele květinářství na středním Slovensku, který dostal od daňových kontrolorů pokutu 100 eur. Proč? Měl totiž v pokladně navíc jedno euro, které dostal od zákazníka jako obslužné a nezaúčtoval.

Od začátku letošního roku musejí být společnosti prodávající zboží vybaveny registračními pokladnami s novými funkcemi a každou vloženou hotovost zaúčtovat. Úřady pak při kontrole dokážou zjistit, zda stav peněz v pokladně odpovídá skutečně zaúčtované hodnotě zboží nebo poskytnutých služeb. Pokud má v ní podnikatel více peněz, kontroloři ho mohou podezírat z daňových úniků a uloží mu pokutu do 3 300 eur (asi 83 tisíc korun).

Placení spropitného na Slovensku ale není součástí účtu. O tom, zda a v jaké výši zákazník odmění obsluhu, je pouze na jeho rozhodnutí. Finanční správa po několika dnech slovní přestřelky s firmami uvedla, že podnikatelé na spropitné nemusejí vydávat doklad, mají ho ale zaregistrovat v pokladně jako obyčejný vklad hotovosti. Ani tento postup podle odborníků není správný, protože spropitné pak systém nezařadí do příjmů firmy.

Ze spropitného zaplaťte i DPH

Finanční správa přitom upozornila, že spropitné podléhá nejen dani z příjmů, ale i dani z přidané hodnoty. A do kapes číšníků prý spropitné nepatří – majitelé barů a restaurací by spropitné měli zaměstnancům správně vyplácet jako součást mzdy, tedy po zdanění a zaplacení povinných odvodů.

Za to, že číšníkům často nabízejí pouze minimální mzdu a výdělek jim zvyšují z nezdaněného spropitného, kritizoval majitele restaurací i slovenský ministr financí Peter Kažimír.

Slováci už ví, jak nařízení obejít

Podnikatelé mezitím přišli na to, jak se pokutám při daňové kontrole vyhnout. Trik spočívá v tom, že vyberou z pokladny hotovost, aby při případné kontrole měli manko, za které je úřady sankcionovat nemohou.

„V mých potravinách nám zákazníci většinou darují pět eur denně. Ráno uvedu, že jsem dal do kasy o zhruba deset eur méně, jsem tak krytý. Pokud daňoví úředníci přijdou, jen zjistí, že mám manko, které nepokutují,“ citoval list Sme podnikatele z města Nováky. Jiní podnikatelé zase přiznali, že číšníci dávají spropitné bokem a po závěrečné si peníze rozdělí.