Sdílené kanceláře s hlídáním dětí – nový trend, který nakoplo léto

Praha – Sdílené kanceláře, ve kterých si mohou podnikatelé pronajmout pracovní prostor, přišly do Česka už zhruba před třemi lety. Novinkou jsou ale sdílené kanceláře, kam si mohou maminky přivést i své děti. Postarají se jim o ně profesionální chůvy nebo si mohou jen tak pohrát v dětském koutku. Zvláště během letních měsíců získává tato forma hlídání dětí na oblibě. V kurzu jsou ale také soukromé chůvy nebo příměstské tábory.

Jedna z prvních sdílených kanceláří s hlídáním v Česku vznikla vlastně náhodou. Pavlína Mertová, která je spolumajitelkou kanceláře, měla malého syna, a přesto chtěla pracovat. Nejprve se chtěla při hlídání dětí střídat s kamarádkami, nakonec z toho vznikl velký projekt sdílené kanceláře. „Musela jsem trošku původní představu upravit, jak jsem se s lidmi bavila. S tím narůstaly i požadavky plochy, jak by to mělo vypadat. Zvlášť prostor pro maminky, zvlášť prostor pro děti – každý potřeboval svoje zázemí,“ popsala Mertová.

Kancelář Pexeso otevřela své brány letos v březnu. Podobné projekty se paralelně rozjely také v Brně a Ostravě. Sdíleným kancelářím s hlídáním přitom nahrává právě letní sezona. Sdílené kanceláře jsou určené pro děti od šesti měsíců, zvláště o prázdninách mohou ale maminky přijít i s mnohem odrostlejšími ratolestmi.

Prázdniny zvedají poptávku po chůvách i soukromých školkách

Sdílené kanceláře jsou určené především pro podnikatele, léto ale zvedá také poptávku zaměstnanců po hlídání dětí. „Poptávka po chůvách stoupá o prázdninách a maminky to rády využívají,“ popsala chůva Markéta Mašatová. Profesionální chůva vyjde na 150 korun, tedy podobně jako rodiče zaplatí za pronájem místa a hlídání dětí ve sdílené kanceláři. Pokud se ale rodiče rozhodnou vsadit na nekvalifikovanou studentku, mohou ušetřit až třetinu nákladů na chůvu.

V soukromých mateřských školách zaplatíte za děti za měsíc od 7 do 25 tisíc korun. Přes léto si v některých školkách můžete domluvit hodinovou sazbu nebo hlídání starších dětí. Řada z nich stále hlásí volná místa.

Martin Navrátil, místopředseda Asociace soukromých a firemních školek

„Obecně je návštěvnost soukromých a firemních školek nižší. V současné době zaznamenáváme zvýšený zájem o takzvané příměstské tábory.“

Další populární způsob hlídání dětí: příměstské tábory

Na rozdíl od běžných táborů, které bývají už počátkem léta plně obsazené, ty příměstské mají ještě většinou volno. Jenom v Praze pořádají nejrůznější organizace a domy dětí na 50 příměstských táborů. „Tábory většinou začínají v půl osmé ráno a rodiče si pro děti chodí v půl šesté večer,“ popsala vedoucí příměstského tábora Toulcův dvůr Lenka Skoupá.

Příměstské tábory nabízí stravu i celodenní program. Čím dál víc jich navíc přijme dítě klidně jen na jeden den, za což rodiče zaplatí od 300 do 600 korun. I proto jsou tyto tábory mezi rodiči stále oblíbenější.