Elektrárny Opatovice se snaží o smír s Czech Coalem

Pardubice - Elektrárny Opatovice nabídly dnes společnosti Czech Coal novou smlouvu pro dodávky uhlí do elektrárny. V návrhu smlouvy se elektrárny zavazují k tomu, že budou za dodávky uhlí platit předem. Czech Coal se má vyjádřit do 12. srpna. Těžařská firma Czech Coal zastavila přísun uhlí do elektrárny 7. června, později na příkaz soudu dodávky obnovila.

„Návrh smlouvy řeší důvody, pro které Czech Coal odstoupil od smlouvy. Předložili jsme podepsaný návrh smlouvy na dodávky uhlí. Jednostranně jsme tak vyšli vstříc námitkám Czech Coalu k původní smlouvě a v návrhu jsme se zavázali, že budeme platit za uhlí předem. Věříme, že tímto bude celá věc vyřešena,“ uvedl předseda dozorčí rady Elektráren Opatovice Mirek Topolánek.

Czech Coal jednání uvítal

Společnost Czech Coal jednání se zástupci firmy elektrárny uvítala a předloženou smlouvu chce pečlivě nastudovat. „K návrhům, které nám předložili, přistupujeme s opatrností a pečlivě je zvážíme. Za důležité považuji, že vedení EOP přistoupilo na osobní jednání, které bude pokračovat,“ prohlásil Luboš Pavlas ze společnosti Czech Coal.

Podle dostupných údajů měly obě strany smlouvu do roku 2015, která obnášela dodávky 1,8 milionu tun uhlí. A Opatovičtí tvrdí, že i kdyby smlouvu Czech Coal vypověděl, dodávat musí až do konce roku 2013. „Případné odstoupení od smlouvy by mělo nabýt účinnosti až na konci následujícího kalendářního roku,“ uvedl mluvčí elektráren Petr Zadák.

Czech Coal vypověděl opatovickým elektrárnám smlouvu s odůvodněním, že mu elektrárna dluží zhruba půl miliardy korun. Elektrárna ale tvrdí, že má u těžaře přeplatek a že mu zřejmě jde o jiné věci. Soud předběžným opatřením 22. června rozhodl o tom, že společnost elektrárně bude dodávat uhlí do konce roku 2012. Czech Coal se ale chce odvolat a s dodávkami přestat, pokud soud odvolání uzná. Zatím ale uhlí dodávat musí.

Oproti tomu elektrárny se obrátily na Krajský soud v Ústí nad Labem s žalobou na plnění ze smlouvy o dodávkách uhlí a na náhradu vzniklé škody. Nyní jsou opatovické elektrárny připraveny vzdát se jakýchkoli nároků na náhradu škody, pokud Czech Coal podepíše předložený návrh smlouvy na dodávky uhlí.

Opatovické elektrárny mají elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Ročně spotřebovávají až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku.