Zlato provází velké výkyvy, analytici však předpovídají lepší časy

Londýn - Cenu zlata negativně ovlivňuje dluhová krize v Evropě. Od začátku letošního roku spadla o 400 dolarů za trojskou unci a investoři se obávají dalších velkých výkyvů. Podle analytiků britské HSBC se ale blýská na lepší časy. Velkým hráčem na finančních trzích je i zemědělství. Rekordní neúroda v USA značně míchá kartami.

Hodnota 1 900 dolarů za trojskou unci - na tuto hranici se podle analytiků z HSBC vyšplhá zlato do konce roku 2012. Kroky centrálních bank jsou pro jeho cenu z dlouhodobého hlediska příznivé. Na rozdíl od stříbra je zlato jedním z mála aktiv, u nichž se očekávají zisky. Stříbro se totiž používá více v průmyslu, takže na něj působí slabá ekonomická aktivita ve světě.

„Podle mého názoru do konce roku nedojde k tak výraznému posunu v ekonomické situaci a k tak velkému uvolnění politiky centrálních bank, aby se zlato dostalo zpátky až na 1 900 USD za trojskou unci, ale myslím si, že v příštím roce by tato hranice mohla být realistická,“ tvrdí analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Zlaté cihly
Zdroj: ČT24

Trhy nezanedbatelně reagují na neúrodu v zemědělství

Zemědělství je v letošním roce ovlivňováno nepřízní počasí, která působí především na ceny obilovin. Nejvíc na kukuřici, a to kvůli silné vlně veder a sucha ve Spojených státech. Ty jsou jedním z největších producentů obilovin a zrnin na světě. „Ceny rostou a v tom růstu je zohledněn jak výhled horší úrody, tak je v tom ovšem určitý spekulativní moment, protože hedgeové fondy využívají každou příležitost a jakmile viděly, že je situace horší a že pravděpodobně ceny obilovin porostou, tak nastoupily a začaly tyto komodity skupovat,“ doplňuje Mokráč.

Zdražování by mohlo mít velmi vážné a dlouhotrvající dopady na nejchudší obyvatelstvo. V porovnání s rokem 2008, který taktéž provázelo zdražování potravin, je nyní situace lepší snad jen v tom, že jsou nižší ceny ropy, což může usnadnit dovoz obilnin i masa ze zahraničí.

Petr Čermák, analytik Colosseum

„Kukuřice v těch posledních dvou měsících zdražila přibližně o 45 procent, sója o 21 procent, oves o 34 procent a pšenice o 38 procent a je nutno říci, že růst ještě nemusí být zdaleka u konce. Nejdůležitějším faktorem je a bude i v těch následujících dnech a týdnech jednoznačně počasí, a to bude hrát zcela zásadní roli.“

Neúrodu cítí i Češi - na svých peněženkách

Neúroda je synonymem letošní sklizně v řadě zemí napříč celým světem - hlásí ji Česko. Špatnou sklizeň pocítí Češi na svých peněženkách. Pečivo by mohlo zdražit o 10 až 15 procent. Náklady na produkci kilogramu vepřového vzrostou asi o 5 korun.

Cenu ropy ovlivňuje slabá světová ekonomika a napětí na Středním východě. Trh je v současnosti optimističtější, protože centrální banky se připravují k dalšímu uvolnění měnové politiky. To způsobuje, že cena ropy roste.