Začátečnické chyby, kterých by se měl investor vyvarovat

Praha – Jak životní úroveň Čechů roste, stále více z nich se pouští do investování. Často do něj ale jdou naslepo bez ekonomického vzdělání třeba pod vlivem médií. Někdo má štěstí a na zcela začátečnické investici zbohatne. Většinou však přijde na řadu zcela jiný scénář – ztráta. Na vině jsou přitom obvykle začátečnické chyby, které se ještě ke všemu často opakují. Pojďme se v rámci naší Investiční univerzity podívat na ty nejčastější.

Sázka na jednoho koně

Častou začátečnickou chybou je nedostatečná diverzifikace vložených prostředků. Řada investorů vloží všechny své peníze třeba jen do jediného akciového titulu. Taková investice je však náchylná k výkyvům, a investor tak může snadno tratit.

Za dostatečnou diverzifikaci nelze považovat ani to, že investor vloží peníze do různých akciových titulů. „Až příliš často se v praxi setkáváme s případy, kdy má klient tři a půl akcie z pražské burzy a považuje to za dokonalé portfolio, i když je to spíše ruská ruleta. Obecně je vhodné diverzifikovat nejen mezi různé akcie, ale i mezi jednotlivé třídy aktiv, tedy akcie, dluhopisy, komodity, nemovitosti atd.,“ upozornil analytik společnosti Partners Aleš Tůma.

Měnové šílenství

Zvláště v poslední době, kdy se Evropa otřásá pod tíhou dluhové krize, sází stále více investorů například na Asii. Tam se sice dá vydělat, pro začínajícího investora to ovšem podle odborníků není úplně nejlepší volba. Na těchto trzích je totiž nucen investovat ve velmi exotických měnách, a měnové riziko tak žene do závratných výšek.

„Měnové sázky nejsou nic pro začínajícího investora. Takže každý by měl zvolit svou referenční měnu. Většina Čechů tedy české koruny,“ doporučil ředitel obchodu Pioneer Investments ČR Petr Šimčák.

Posedlost módními trendy

Další častou chybou začínajících investorů je to, že pod vlivem médií často podléhají módě nebo zbytečné panice. Když už si investor jednou sestaví portfolio, měl by ho podle odborníků alespoň nějaký čas držet. Horké módní tipy totiž obvykle nemívají dlouhého trvání. „Investor by měl mít předem rozmyšlený plán, co s portfoliem v jaké situaci udělá, aby pak zbytečně nepodléhal vlivu krátkodobých výkyvů a zbytečně často neměnil skladbu portfolia,“ radí analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Jiří Šimek

„Investor by se měl vyvarovat absence zdravého selského rozumu a bezhlavě nenakupovat vše, co vidí v médiích nebo co poradí poradci.“

Další chyba, které se začínající investoři často dopouštějí a která úzce souvisí s vlivem médií, je nakupování na konci růstového trendu. Toho jsme byli svědky například loni v létě, když dluhová krize hnala ceny zlata ke 2 000 dolarů za unci a média se předháněla ve spekulacích, kam až by mohla cena zlata vzrůst. Tehdy řada Čechů nakoupila za své úspory zlaté cihly a mince a teď jen zoufale sledují, jak se po opadnutí paniky cena překoupeného zlata vrací k hodnotám kolem 1 600 dolarů za unci.

Podle odborníků by tak měl mít drobný investor neustále na paměti poučku, že pokud někde dlouhodobě dochází k nadprůměrným ziskům, lze v budoucnu očekávat spíše splasknutí bubliny a podprůměrné výnosy. Zkrátka minulé výnosy zdaleka nejsou zárukou výnosů budoucích.

Investor spekulantem

Další poměrně častou chybou, které se začínající investoři dopouštějí, je to, že si předem nestanoví výnos, kterého by chtěli dosáhnout. Bezhlavě se pak pouští do rychlých nákupů a následných prodejů. Něco se jim sice obvykle podaří vydělat i v takovém případě, zisk je ovšem většinou minimální. Navíc v takovém případě nelze ani hovořit o investování, ale o spekulaci.

V této situaci je potřeba také myslet na to, že pokud investor drží konkrétní titul méně než 6 měsíců, ukousne z jeho zisku při prodeji ještě daň z příjmu. Ta činí 15 procent z dosaženého zisku. U akcií jde o rozdíl mezi kupní a prodejní cenou.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Francisco Seco

Investování není pro každého

Pokud vás láká investování, měli byste si také uvědomit, že samostatné investování není pro každého. Pro lidi, kteří ekonomice příliš neholdují, je lepší svěřit své peníze odborníkům. Těmi může být například některý z podílových fondů. Ani investice do podílových fondů samozřejmě nelze chápat jako bezrizikové, zvláště pokud vložíte své peníze třeba do akciového fondu, na druhou stranu - pokud zvolíte některý z fondů peněžního trhu, podstupujete jen velmi malé riziko.