Hlas Itálie: Německo je čtvrtá říše a Merkelová nový císař

Berlín/Řím - Zdá se, že svého obětního beránka našli po Řecích i Italové. Na Německo z Říma padají výhrůžky, různá připodobnění a nelichotivé posměšky. Dalo by se tak říct, že kdo je v nejhlubší krizi, nemá nic jiného na práci než plivat na ty, kteří se je z ošemetné situace snaží dostat. Stejně jako nespokojená řecká média i italské deníky s oblibou připodobňují Němce a jejich představitele k nacistům. Pravidla, jež jsou pro země nastavena, mohou být přísná a nekompromisní. Pokud se ale někomu nelíbí, vždy má právo říct „dost“ a poradit si sám. Problémy eurozóny se nedají řešit v rukavičkách. Jak ale podotýká expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek, jednat radikálněji se mělo už daleko dřív, teď bude zahálení stát život možná celou eurozónu.

Dosavadním vrcholem nynější protiněmecké kampaně v Itálii byl podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) páteční titulní článek listu il Giornale nazvaný Čtvrtá říše, jímž deník spoluvlastněný bratrem bývalého premiéra Silvia Berlusconiho odkazoval na hitlerovskou třetí říši. „Ani po druhé světové válce s miliony mrtvých nemají Němci stále dost,“ usoudil v něm šéfredaktor Alessandro Sallusti.

Všichni chtějí peníze a diví se, že je někdo nechce pořád dávat

  • „Teď se vrátili, ale ne s kanony, nýbrž s eurem. Němci ho považují za svou věc, my musíme všechno přijmout a podřídit se novému císaři jménem Angela Merkelová, která nám chce nyní poroučet i doma,“ napsal il Giornale v narážce na tlak Berlína vůči dluhovou krizí postiženým zemím eurozóny.
  • „Němečtí nacisté nám chtějí dávat lekci z demokracie,“ píše pravicově populistický italský list Libero poznámkou.
  • Mezi šéfkou německé vlády a „nejkatastrofálnějším ze všech řeckých premiérů“ Jorgosem Papandreuem není žádný rozdíl, přihřívá si kašičku nejvýznamnější italský ekonomický deník Il Sole 24 Ore.
Protesty v Římě
Zdroj: ČT24

Monti upozornil na rozpad EU - rozvířil další debaty

Situaci okořenil i Mario Monti, který promluvil o možnosti rozpadu celé Evropské unie kvůli problémům eurozóny. Vyslovil se také pro větší pravomoci evropských vlád na úkor národních parlamentů.

„Pan Monti je dobrým důkazem toho, jak dlouhodobě evropská politika upadá – on byl přitom jako evropský komisař. Pro dobro věci očekává ještě více rozhodovací moci, která povede k tomu, že ti, kteří do dneška nedělali dobrý job, ho budou dělat i nadále špatně a budou o to méně kontrolováni. To je naprosto nepřípustný přístup,“ podotýká Robejšek.

Italští politici, především z Berlusconiho pravicové strany, viní Němce ze všeho

Němcům připisují vinu za současné ekonomické problémy Itálie a celé eurozóny také politici, nejčastěji představitelé Berlusconiho pravicové strany Lid svobody (PDL). „Německo je vzdorovité a bude za to potrestáno,“ prohlásil šéf stranické frakce PDL v Senátu Maurizio Gasparri. Bývalý ministr pro veřejnou správu Renato Brunetta stejně jako hlavní ekonom italského svazu podnikatelů Giorgio Squinzi tvrdí, že velký podíl viny na vysokých úrocích italských státních dluhopisů nese Berlín, neboť prý včas neuhasil krizi.

Telefonát Vědunky Lunardi, spolupracovnice ČT v Itálii (zdroj: ČT24)