Indičtí investoři spoléhají na astroekonomy

Dillí - Indičtí obchodníci používají neobvyklý způsob, jak předpovědět pohyby trhů, neboť stále častěji se spoléhají na radu odborníků, takzvaných obchodních astrologů. Ti tvrdí, že podle postavení hvězd můžou určit úspěšnost obchodu, ale i směřování finančních trhů, a tedy nejlepší dobu, kdy akcie koupit, nebo naopak prodat.

Prosba o požehnání nadpozemských sil je začátkem většiny jakýchkoliv rozhodnutí v Indii. Bez jejich souhlasu by totiž mohly špatně dopadnout. V obchodním životě to není jinak, a tak se ke slovu dostává astroekonomika, nebo taky obchodní astrologie. I na bombajské obdobě Wall Street. 

Nejistota na trzích obchodní astrologii nahrává. Například workshopy astroekonoma Swamiho Omkara jsou čím dál plnější. Chodí na ně investoři i obchodníci. Na seminářích se mají naučit tajemství čtení astrologických signálů. Dvoudenní kurz stojí v přepočtu dva a půl tisíce korun. Komu taková výuka nestačí, může se potřebné dovednosti naučit z počítačových kurzů. Ty mu ukážou i grafy, které předpovídají chování trhů.

Swami Omkar, učitel astroekonomie

„Do ekonomiky jsme zapracovali úžasné vědomosti astrologie, takže vznikla finanční astrologie. Vynalezli jsme úplně nový koncept, označujeme ho jako šrí dištrí, předtucha hindského boha hojnosti.“

Z astroekonomie se v Indii stal významný byznys. Kdo se sám nechce naučit, jak úspěchy předpovídat, může si zaplatit třeba konzultaci po telefonu. V přepočtu za 400 korun na půl hodiny nebo deset tisíc korun na celý rok. Podle vyznavačů se to vyplatí, předpovědi hvězd prý použil při zakládání své firmy například Walt Disney.

Indičtí obchodníci spoléhají na astroekonomii (zdroj: ČT24)