Britové: USA chtějí zničit Londýn coby konkurenční finanční centrum

Londýn - V Británii se ozývají hlasy, že za obviněním z nedovolených obchodních transakcí s Íránem, které vůči britské bance Standard Chartered vznesly regulační úřady Spojených států, může být spiknutí. Myslí si to akcionáři banky i někteří politici, podle kterých může jít o snahu Američanů zdiskreditovat Londýn jakožto konkurenční finanční centrum. Obviněné bance poskytla nepřímou podporu i centrální Bank of England (BOE), která vyjádřila podiv nad jednostranným krokem amerického vyšetřovatele.

„Já si myslím, že je to soustředěná snaha, kterou zorganizovaly špičky americké vlády. Myslím, že se Washington tímto snaží vyhrát komerční válku a dosáhnout toho, aby se obchody přesunuly z Londýna do New Yorku,“ řekl člen finančního výboru britského parlamentu John Mann, který žádá, aby se případem začal zabývat parlament. 

Úřady státu New York banku Standard Chartered v pondělí obvinily, že v minulých letech umožnila Íránu takzvaně vyprat až 250 miliard dolarů (více než pět bilionů korun). Porušila tak prý zákaz přijatý v rámci ekonomických a politických sankcí proti Íránu. Americké sankce mají omezit financování íránského jaderného programu a teroristických skupin. Newyorské úřady tak banku popsaly jako nebezpečnou instituci.

Vedoucí oddělení finančních služeb státu New York Benjamin Lawsky navíc zveřejnil zápis z telefonátu jednoho z činitelů banky, který se neuctivě vyjádřil vůči americkým regulačním orgánům, a označil to za „zjevné pohrdání“ bankovním dohledem v USA. Banka nařčení odmítla a citát označila za poznámku o tom, že „kdosi řekl cosi o tom, co se říká“.

E-mail výkonného ředitele banky pro newyorskou pobočku
Zdroj: ČT24

Britské bance teď hrozí, že v USA přijde o bankovní licenci. Zákaz by se pravděpodobně vztahoval pouze na stát New York, právě tam se ale v rámci USA odehrává drtivá většina bankovních transakcí. Z toho důvodu také akcie banky od začátku týdne ztratily až čtvrtinu hodnoty, i když se dnes jejich kurz zotavil. 

Jedná se o soukromou akci ambiciózního úředníka?

Vedení banky nyní pracuje na strategii obrany a označilo Lawského údaje za obrovsky přehnané. Guvernér BOE Mervyn King se pozastavil nad jednostrannou povahou Lawského akce a postavil ji do protikladu s těsnou spoluprací amerických úřadů v případu manipulace s mezibankovními úrokovými sazbami Libor u banky Barclays. Zatímco v případu Barclays úřady obou zemí zveřejnily koordinované zprávy po skončení vyšetřování, u Standard Chartered „jeden regulátor na rozdíl od všech ostatních šel na veřejnost v době, kdy se stále vede vyšetřování“, řekl King.

Lawského nekoordinovaný krok pobouřil i odpovědné činitele na americkém ministerstvu financí a v americké centrální bance. Pozorovatelé spekulují, že mladý úředník chce jít ve stopách bývalého vysoce ambiciózního kontroverzního státního zástupce New Yorku Eliota Spitzera, jehož tvrdé útoky na finanční sektor mu pomohly k dosažení funkce guvernéra státu.

Hon na britské banky pokračuje

Standard Chartered je za poslední týdny už třetí britskou bankou, která se v USA dostala do problémů. Britská Barclays v červnu přistoupila na to, že dobrovolně zaplatí pokutu asi 453 milionů dolarů (zhruba 9,1 miliardy korun), aby v USA a Británii urovnala obvinění, že manipulovala klíčovou mezibankovní sazbou Libor. O měsíc později upadla v nemilost další britská banka HSBC Holdings, kterou výbor amerického Senátu kritizoval za způsob, jakým dohlíží na podezřelé transakce. HSBC podle Američanů běžně dělala byznys v zemích, kde se snaží legalizovat výnosy z trestné činnosti pašeráci drog, teroristé a daňoví podvodníci.

Zástupce Oddělení finančních služeb (DFS) státu New York Benjamin Lawsky v pondělí banku Standard Chartered označil za „záškodnickou instituci“, která si prý utajenými transakcemi s íránskými organizacemi a vládou mohla přijít na stovky milionů dolarů na poplatcích. Banka se tak měla chovat od roku 2001 do roku 2007. Standard Chartered obvinění rázně odmítla, s úřady prý v podobných případech v minulosti vždy spolupracovala.

„Banka nepopřela, že obchodovala s Íránci, tvrdí ovšem, že při tom neporušovala žádný předpis. Připouští, že z celkového počtu transakcí o objemu 250 miliard dolarů je diskutabilní možná tak jedna desetina procenta,“ informoval z Londýna publicista Ivan Kytka.

Banka se brání, že americké úřady se o ni v této souvislosti v minulosti už zajímaly a ona s nimi vždy plně spolupracovala. Management pondělní obvinění překvapuje. Záznamy prý dokládají, že Standard Chartered měla snahu se řídit a v drtivé většině případů se také řídila pokyny amerických regulátorů, aby zabránila financování íránského jaderného programu i teroristických organizací.