Samsung ani iPhone vám nestačí? Zkuste luxusní mobil za sto tisíc

Praha – Trh s mobilními telefony už není, co býval – po Nokii se začíná smrákat i nad tchajwanským HTC. Akcie firmy ztratily za poslední rok sedmdesát procent své hodnoty a investoři je začínají opouštět. To ostře kontrastuje s rekordními prodeji nového Samsungu a napjatým očekáváním pátého modelu iPhonu. Mimo hlavní proud se ale rozjel byznys s luxusními mobily, který čeká v příštím roce třetinový růst. Sází především na atraktivní design a vysoce kvalitní materiály, mezi nimiž nechybí například krokodýlí kůže či diamanty. Cena za jeden přístroj se tak může vyšplhat až nad 100 tisíc korun.

Soud pod žhavým kalifornským sluncem řeší technologickou bitvu mezi Samsungem a Applem. Bitvu, která rozhodne o budoucnosti mobilního světa, ale bohatí sledovat nemusí – segmentu luxusních mobilních telefonů se s velkou pravděpodobností nedotkne.

„Nová generace luxusních telefonů chce oslovit nové zákazníky. Proto je základem skvělý design, vysoce kvalitní materiály a momentálně i pořádná výbava,“ popisuje Stéphane Bohbot, ředitel Atelier Haute Communication, pilíře úspěchu na novém trhu.

Mobil za 100 tisíc jako dárek při obchodním jednání? V Číně ano

Jednou ze značek luxusních mobilů je i Vertu, která původně spadala pod Nokii, v nedávné době ale změnila majitele – někdejší finská jednička na globálním trhu s telefony se jí zbavila za 5 miliard korun. Nový vlastník plánuje vyměnit v mobilech operační systém Symbian za Windows Phone a rozhodl se vsadit především na rostoucí čínský trh.

„Očekávám, že zájem o takové telefony poroste, protože se používají jako dárky pro obchodní partnery, a to je pořád pevnou součástí čínské kultury,“ říká Eugene Mak, analytik Yamaichi International.

Ručně dělané telefony obalené v krokodýlí kůži a osázené diamanty si tak svou klientelu nejspíš najdou. A milovníků luxusu, kterým nejvýkonnější chytré telefony současnosti připadají jako levné hračky, přibývá i v Česku. V pražské prodejně Vertu se prodá telefonů s pěticifernou cenou víc než stovka ročně.

Luxusní mobily čeká boom (zdroj: ČT24)