Nevěra důvodem rodinného bankrotu

Praha - Náklady na milenku či milence dosahují značných částek. Platby za telefony, dárky, restaurace či dokonce za soukromí, jako jsou azyly pro milence, penziony či hotely, nepřiměřeně zatěžují rodinné rozpočty. Někteří za své tajné vztahy za rok utratí i tři průměrné platy. Více než třetině českých domácností hrozí dluhová past a mezi nejčastější důvody nevyrovnaného hospodaření patří přílišné zadlužování, úspory na nevhodných finančních produktech a právě nevěra jednoho z partnerů. Zkušenost s paralelním vztahem přiznává 40 procent obyvatel.

Mít milenku či milence se prodraží. Platby za telefony, dárky, restaurace, kulturní akce či ubytování se nejčastěji pohybují kolem 2 500 korun měsíčně, které pak chybí v rodinném rozpočtu. „Nevěra se tak může významným způsobem podepsat na kvalitě a rovnováze rodinných financí, neboť představuje polovinu výdajů, které české domácnosti průměrně vynaloží na potraviny a bydlení,“ upozornil Aleš Pospíšil z Poštovní spořitelny. Dokonce i ti, kteří za svůj mimopartnerský vztah utrácejí minimálně, mají roční útratu za nevěru přes 20 tisíc korun.

Někteří mají i záletnické konto

Drtivá většina nevěrníků platí za zálety v hotovosti, aby nebylo z výpisu dohledatelné, za co a kde platili. Pokud už platí kartou, tak výhradně v místech, která nevyvolávají podezření, jako jsou například obchodní centra. Perličkou je, že když muži platí kartou květiny, tak jde o dvě menší kytice - jedna vždy pro zákonnou partnerku. Sedm procent nevěrných lidí má kvůli „krytí“ speciální účet, z něhož náklady spojené s nevěrou platí.  

Zhruba dvě třetiny mileneckých párů se kvůli úspoře peněz scházejí v bytě jednoho z nich. Každý sedmý záletník nachází útočiště v bytě svých přátel nebo na chatě. Na 13 procent lidí provozuje milostné hrátky na veřejném prostranství, 12 procent pak v azylech pro milence, penzionech či hotelech. Ty je stojí nejčastěji od 500 do 2 000 korun. Pro 84 procent mileneckých dvojic je společná dovolená sice lákavá, ale prakticky zcela neuskutečnitelná. Pokud už spolu stráví delší čas, je to většinou pracovní cesta nebo víkend.

Mnohé milence však prozradí internet. Manželské krize začínají nalezením utajených fotografií, korespondence nebo jen rozverných komentářů. Fotky z luxusní dovolené s milenkou zase poslouží jako důkaz, že má bývalý manžel dost peněz na placení alimentů. „Těchto případů v posledních měsících přibývá,“ upozornila advokátka Klára Slámová.

Češi jsou poměrně skoupí na dárky. Téměř polovina lidí však svým milencům žádné dárky nekupuje. Nejčastěji se hodnota dárku měsíčně pohybuje do 300 korun. Skoro dvě pětiny milenců utratí měsíčně za návštěvu restaurace nebo kulturní akce do 500 korun. Náklady šestiny nevěrných jsou do tisícovky měsíčně. Třetina z nich však kvůli možnosti odhalení na podobná místa nechodí.  

„Někdy se děje to, že manžel navýší výdaje i na manželku. Jde o určitou kompenzaci vlastního svědomí. Takže i manželka si může přilepšit,“ uvedl Pavel Rataj, psycholog a manželský poradce.

Každé druhé manželství končí rozvodem

Každé druhé manželství končí rozvodem. Zaměříme-li se pouze na konkrétně formulované příčiny rozvodu, pak na obou stranách manželské dvojice byla v roce 2011 nejčastěji právě nevěra. Druhým nejčetnějším důvodem byl alkoholismus muže či nezájem o rodinu ze strany ženy.