Mezi rakouskými investory vypukla zlatá horečka

Vídeň – Mezi investory v Rakousku vypukla zlatá horečka – společnost Ögussa, hlavní zemská rafinerie drahého kovu, hlásí až trojnásobný nárůst poptávky po zlatě oproti předchozím letům. Vzhledem k nejisté kondici evropské ekonomiky se totiž stále víc bohatých Rakušanů poohlíží po bezpečném úložišti pro své peníze.

Před pěti lety se za trojskou unci zlata platilo zhruba 800 dolarů. Záhy ale odstartovala finanční krize a ceny drahého kovu letěly nahoru. Zastavily se až loni v září na historicky nejvyšší hodnotě 1 903 dolarů za unci. Zlato proto představuje jistou investici, která Rakušany láká.

„Poptávka po drahých kovech je dvoj až trojnásobná ve srovnání s roky před krizí. V jednotlivých měsících trochu kolísá – záleží na tom, jaké nové zprávy přicházejí z Řecka nebo Španělska, ale pořád je abnormálně vysoká,“ říká manažer Ögussy Markus Fasching. „V této situaci je to bezpečný přístav. Až krize přejde, tak jeho cena možná půjde dolů, ale dokud bude situace tak nejistá jako teď, tak v investici do zlata nevidím žádné riziko,“ dodává.

Na vysoké ceny zlata dříve slyšeli i Češi. Jenže s tím, jako začalo pomalu zlevňovat, jejich zájem slábne. „Už se nejedná o tak velkou intenzitu, jako tomu bylo loni v srpnu, nicméně zlato je v hledáčku českých investorů,“ uvedl Tomasz Surdy, obchodní ředitel České mincovny.

Podle odborníků je ale jen otázkou času, kdy ceny zase porostou. „Já osobně se domnívám, že zlato je stále podhodnoceno. Zájem o ochranu vlastních aktiv ze strany investorů a obyvatelstva bude obrovský a požene tu cenu daleko výš, než je dneska,“ doplnil Surdy.

Analytici předpokládají, že cena zlata se letos vrátí na úroveň 1 900 dolarů za unci. V případě války v Íránu nebo odchodu Řecka z eurozóny by však mohla padnout i hranice dvou a půl tisíce dolarů.

Zlatá horečka v Rakousku (zdroj: ČT24)