SŽDC chce stavět sloupy čtyřikrát dráž než Rakušani

Praha - Až čtyřikrát dražší než v sousedním Rakousku jsou sloupy, které mají zajistit pokrytí železniční trati mezi Kolínem a Brnem mobilním signálem. Tvrdí to nejnovější posudek, který si nechal udělat Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Zprávu přinesl deník Mladá fronta DNES.

Ministerstvo nechalo posudek vypracovat kvůli podezření, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dlouhodobě předražuje zakázky. Dvacetimetrový betonový stožár u trati má podle projektu stát kolem 400 tisíc korun, v Rakousku přitom jeho cena lehce přesáhne v přepočtu 100 tisíc. „Nejsme tím úplně překvapeni, možná nás překvapila ta částka,“ konstatoval náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl.

Vedle předražených sloupů ale překvapilo i zjištění, že náklady mohly být až o polovinu nižší, kdyby se na zavedení mobilního signálu na koleje vypsala jedna velká soutěž. „SŽDC v podstatě řeší zavádění GSM-R signálu projekt po projektu, kdežto rakouské dráhy zpracovaly projekt rovnou pro celou síť,“ vysvětlil Tomáš Čoček z SFDI.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo teď zvažuje, jestli nechá celou zakázku prošetřit i policií. SŽDC se brání, že jde zatím pouze o studii. „Je třeba si uvědomit, že položkové ceny a další náklady jsou zatím pouze součástí přípravné dokumentace pro územní řízení a nejedná se zde v žádném případě o dodavatelské nebo reálné ceny,“ tvrdí mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Ministerstvo dopravy chce přesto celý projekt vrátit správci kolejí k přepracování. Uvažuje i o tom, že nechá prošetřit i další stavby na železnici.