Rekordní jackpot je na spadnutí

Paříž - V evropské loterii Euromiliony dnes padne nejvyšší jackpot v její historii. V sázce je v přepočtu téměř 5 miliard korun. Vyhrát je může kdokoli z devíti evropských zemí - Česko však mezi nimi není.

Evropské trafiky zachvátila milionová horečka. Rekordní jackpot 190 milionů eur zní v době ekonomických krizí lákavěji, než kdy předtím. „Krize nás drží zpátky. Říkáme si, že kdo se odváží, vyhraje, takže jsme o to víc v pokušení hrát a snít. Bez snů se nikam nedostanete,“ říká jedna ze sázejících.

Nějaký výherce určitě bude. Pokud by podle pravidel nikdo neuhádl správně pětičíslí a dvě šťastná čísla, výhra by se rozdělila mezi soutěžící, kteří zaznamenali nejvíc správných tipů. „Vím, že bude těžké vyhrát s ohledem na množství soutěžících, ale zkouším svou šanci za dvě eura. Zkrátka nikdy nevíte,“ říkají sázkaři.

Při zatím posledním – úterním losování se sešlo přes 70 milionů tipů. Šance, že se někomu podaří správně odhadnout všechna čísla, je tak opravdu malá - jedna ku 116,5 milionům. Přesto představa velkého balíku peněz nad realitou vyhrává. „Opustila bych Belgii, vzala svá vnoučata, děti a manžela a přestěhovala se na pustý ostrov, který bych si koupila,“ sní například Beatrice Henmanová z Belgie.

Nejvyšší jackpot v historii je na spadnutí (zdroj: ČT24)

Češi toužící po výhře jezdí tipovat do Rakouska

Loterie vznikla před osmi lety a vzhledem k jejímu minimálnímu Jackpotu 15 milionů eur (cca 360 milionů korun) a vyšší pravděpodobností výhry je jednou z nejhranějších v Evropě. Hraje se celkem v devíti evropských zemích (Francie, Anglie, Španělsko, Belgie, Lucembursko, Švýcarsko, Portugalsko, Irsko a Rakousko), proto i mnozí Češi toužící po výhře chodí tipovat do sousedního Rakouska.

Loterii Euromillions je však možné hrát i prostřednictvím internetu, a to kdykoliv a kdekoliv. Všechny převody a platby se provádějí kartou, platbou z účtu převodem anebo vkladem na účet v hotovosti. Rekord zatím drží pár ze Skotska, který si loni díky výhře přišel na více než čtyři a půl miliardy korun. Losování se koná dvakrát týdně, a to každé úterý a pátek večer v Paříži.