Zisky z olympijských her budou nižší, než Londýn očekával

Londýn/Praha – Pořádání jedné z největších globálních akcí podle prvních odhadů nepřineslo takové zisky, jaké Británie plánovala. Za očekáváním zůstal počet turistů i čisté výnosy – pořadatelé se přitom do plánovaného rozpočtu 290 miliard korun zřejmě nevešli a pořádání her XXX. olympiády by mohlo v konečném součtu stát až 350 miliard. Přitom ve srovnání s Pekingem před čtyřmi lety nebyla zdaleka tak pompézní. Větší střídmost Britů se ale podle odborníků v současné ekonomické situaci nakonec vyplatí – i díky tomu, že mají pro většinu nových staveb zajištěné využití.

Většina sportovců, turistů i organizátorů londýnské hry ocenila. Oproti těm pekingským byly střídmější, ale také lidštější a Británie ukázala velký vztah pro sport a pohostinnost. Ozdravný účinek na hospodářství bude ale rozhodně menší, než Britové doufali. „Dopad olympiády je relativně omezený, protože Velká Británie je vyspělou ekonomikou a náklady na pořádání her byly v relaci k velikosti ekonomiky poměrně nízké,“ uvedl analytik Patria Finance David Marek.

Státní ekonomika by nicméně měla profitovat i z prestiže pořadatele her, která platí i na finančním trhu. Na ni hodně sázel právě předchozí pořadatel Peking, který zorganizoval vůbec nejdražší hry v historii za skoro 900 miliard korun. Výrazně si ale zlepšil image a ještě přímo vydělal skoro 4 miliardy korun.

Tom Vosa, hlavní analytik, National Australia Bank:

„Všichni věděli už před olympiádou, kde je Londýn, takže se to dalo čekat. Dva miliony příchozích lidí, které si vláda slibovala, to nebudou, a logicky i příjmy budou nižší, než se počítalo.“

Pokladníci olympijských her mají dva odstrašující případy. Město Montreal, které v roce 1976 přivedla drahá olympiáda k bankrotu, a Řecko. Právě hry v roce 2004 stály podle mnohých na začátku jeho současných problémů. Jinak se ale všechny olympiády za posledních 30 let pořadatelům vyplatily a Londýn nechce být výjimkou.

Podnikatelé doufali, že díky olympijským hrám přijede do Británie více turistů, kteří tam nechají i více peněz, to se ale podle prvních průzkumů asi nestalo. Předem se vědělo jen o výpadku kongresové turistiky. Organizace UKinbound si udělala průzkum mezi více než 250 členy, k nimž patří touroperátoři, hoteliéři a provozovatelé různých atrakcí. Drtivá většina jich nahlásila, že s méně turisty se setkali téměř všude.

Ekonomický přínos ovlivní to, jaké vnější faktory budou do výpočtu zahrnuty. Jde třeba o náklady na bezpečnost hrazené státem nebo výpadek běžné kongresové turistiky. Brazílie přebere pořadatelskou štafetu v roce 2016. Zatím počítá pro hry v Riu de Janeiru s rozpočtem 293 miliard korun, což je jen o málo víc, než měly původně stát hry v Londýně.

Britové hodnotí ziskovost své olympiády (zdroj: ČT24)