Benzin v ČR za víc než 37 korun, v Německu za 39 korun

Praha – Pohonné hmoty v Česku dál zdražují. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 bylo v uplynulém týdnu možné koupit v průměru za 36,95 koruny. V šesti krajích už ale zdražil na 37 korun. Nejdražší je Natural 95 tradičně na jižní Moravě, kde řidiči za litr benzinu zaplatí 37,61 koruny. Stejně tak je na tom i nafta. Tu řidiči na jihu Moravy natankují za 36,92 koruny za litr, zatímco celorepublikový průměr činí 36,17 koruny. Řada řidičů věří, že levněji natankují v zahraničí. Ani to ale podle odborníků neplatí stoprocentně. Například v Německu nebo na Slovensku musí řidiči sáhnout do kapsy ještě hlouběji. Levněji naopak natankují v Polsku nebo v Rakousku.

„Při cestě na západ od českých hranic se vyplatí spíš tankovat u domácích pump, protože v západních zemích jsou ceny pohonných hmot ještě o něco málo vyšší,“ uvedl analytik společnosti Next Finance Martin Prokop. Podle informací ÚAMK vyjde litr Naturalu 95 v Německu v přepočtu na více než 39 korun. Na Slovensku řidiči zaplatí 37,87 koruny. Pokud chtějí motoristé natankovat levněji, musí do Polska. Tam je stále ještě možné pořídit litr Naturalu 95 za méně než 35 korun. Pokud byste chtěli natankovat ještě levněji, museli byste až na Ukrajinu, kde se cena benzinu pohybuje kolem 28 korun za litr.

Ceny pohonných hmot žene podle odborníků nahoru vysoká letní poptávka, ale i rychlý růst cen ropy. Cena ropy typu Brent za poslední měsíc vzrostla o více než 12 procent. „To je již slušný skok. Za vším stojí rostoucí spekulace. Ne že by se světová ekonomika dostávala zpět do laufu; ale trhy spekulují, že centrální banky si otevřou tiskárnu peněz a nakrmí inflačního pašíka,“ upozornil Prokop, podle kterého se zlevnění pohonných hmot v nejbližší době nedočkáme.

  • Ceny Naturalu 95 zdroj: CCS
  • Ceny nafty v ČR zdroj: CCS

Pro ceny pohonných hmot je totiž neméně důležitý i kurz koruny k dolaru, právě v dolarech se totiž cena ropy kótuje na burzách. Koruna sice dnes nečekaně posílila a dostala se až na hodnotu 20,25 koruny za dolar, ekonomická situace ale podle Prokopa nahrává spíše opaku. Průmysl i stavebnictví padá a ekonomika zůstává v recesi, na kurz koruny také negativně působí dluhová krize v eurozóně.