Změny v katastru prošly vládou, lidé budou častěji vytahovat peněženku

Praha - Vláda dnes schválila návrh nového katastrálního zákona. Mezi změny patří například zpoplatnění výmazu zástavního práva, za který se bude nově platit 1 000 korun. S dalším výdajem musí kvůli jeho zpoplatnění počítat například majitelé bytů, kteří doplatí hypotéku. Výmazů katastrální úřady provádí zhruba 200 tisíc ročně, a tak si státní rozpočet podle expertů polepší hned o několik milionů. Novela ovšem zpřísňuje také postup vkladového řízení. Na zápisy v katastru má být podle ní větší spolehnutí než dosud.

Správní poplatek ve výši 1 000 korun se nemění, ale bude vybírán i za některé dnes nezpoplatněné zápisy. Výmaz zástavního práva je jen jedním z nich. Tisícikorunu si musí připravit také každý, kdo si bude chtít převést podíl v bytovém domě do svého vlastnictví. Pokud si tedy lidé v domě, ve kterém bydlí, budou chtít koupit místnost na uskladnění kol nebo kočárků nebo odkoupit půdu od společenství vlastníků, od roku 2014 ke konečné ceně budou muset přidat ještě tisícovku jako poplatek katastrálnímu úřadu.

„Nyní evidujeme pouze vlastnické právo, zástavní právo, věcné břemeno a předkupní právo, nově jich bude dvacet. Některá nová práva se budou zřejmě zřizovat výjimečně, ale právo stavby, nájem nebo pacht se jistě budou zapisovat častěji, jejich počet odhadujeme v řádu statisíců ročně,“ uvedl předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Večeře. Katastr bude nově pro účely státu a realitního trhu evidovat také údaje o cenách nemovitostí, sdělil po dnešním jednání vlády ministr zemědělství Petr Bendl.

Změny v poplatcí přinesou další peníze do státního rozpočtu

Od nových evidencí a poplatků si vláda slibuje mimo jiné také zvýšení příjmů státního rozpočtu. Jen za první rok by se podle expertů oslovených Lidovými novinami navýšily příjmy o 300 milionů korun. V roce 2016 pak má být zisk z katastru oproti letošnímu roku dvojnásobný, a to víc než miliardový.

Změny čekají také průběh zápisu do katastru

Měnit se bude také způsob zápisu věcných práv do katastru, nově by se měla zapisovat výlučně vkladem. „Zvyšuje se informovanost účastníků vkladového řízení,“ podotkl Bendl. Podrobněji se budou úředníci zabývat také předloženými listinami. „Zpřísňuje se rozsah přezkumu listin předložených k zápisu právních vztahů,“ vysvětlil ministr. Všechny zápisy práv se budou dělat stejným postupem s možností přezkoumání soudem.

Návrh katastrálního zákona navazuje na nový občanský zákoník. Především reaguje na návrat k zásadě, že stavba je součástí pozemku, na rozšíření okruhu v katastru evidovaných práv k nemovitostem ze čtyř na 20 a na obnovení zásady materiální publicity, která platila do roku 1951. To znamená, že zápis v katastru bude mít přednost před skutečností a každý se bude moci na údaje v katastru plně spolehnout.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)