USA chce uvolnit zásoby ropy, IEA s tím nesouhlasí

Houston - Globální trh s ropou je nyní dobře zásoben a k uvolnění strategických rezerv není důvod. Řekla to výkonná ředitelka Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Maria van der Hoevenová. Finanční trhy přitom spekulují, že k uvolnění rezerv ropy se chystá americká vláda, aby snížila dopady rostoucích cen. Bílý dům ale sdělil, že uvolnění rezerv je pouze jednou z možností, které jsou na stole.

Ve čtvrtek se v agenturách objevily informace zdrojů, podle nichž Bílý dům oprášil staré plány na případné uvolnění rezerv ropy. Vlády to někdy dělají, aby pomohly stabilizovat situaci na trhu, zpravidla v době, kdy se ceny zvyšují. Jedním z důvodů, proč Washington uvažuje o uvolnění rezerv, je údajně snaha zabránit dalšímu růstu cen, což by nahrálo Íránu, který je teď kvůli mezinárodním sankcím nucen vyvážet méně.

Organizace IEA působí jako poradce v otázkách energetiky pro skupinu vyspělých zemí včetně České republiky.

Van der Hoevenová řekla, že IEA o případném uvolnění strategických rezerv ropy s americkou vládou nejednala. Její slova ale dokládají, že IEA by patrně požadavek Spojených států nepodpořila. Američané nenarážejí na odpor jen ze strany IEA, ale také od svých spojenců v Asii. Proti využití rezerv se totiž vyslovilo Japonsko a Jižní Korea. „Není to tak, že by Japonsko nemělo ropu,“ řekl zdroj z tamní vlády, který si vzhledem k citlivosti celé záležitosti nepřál být jmenován. „Rezervy ropy se neuvolňují proto, že jsou vysoko ceny, ale až tehdy, když vázne zásobování. A to je teď dostatečné,“ dodal.

Opačný postoj daly najevo některé vlády v Evropě, například Francie. Zástupci evropských zemí dali najevo, že jsou připraveny s USA o této otázce jednat. Van der Hoevenová však řekla, že IEA se rozhoduje na základě dat a reality.

Pohonné hmoty
Zdroj: ČT24

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se tento týden vyšplhala k 95 dolarům za barel, kde byla naposledy v polovině května. Podobně severomořská ropa Brent zdražila až na 116 dolarů, a byla také na zhruba tříměsíčním maximu. Po spekulacích, že Američané chtějí sáhnout do rezerv, ale začaly ceny výrazně klesat.

Americká organizace American Petroleum Institute (API) uvedla, že poptávka po ropě v USA v červenci klesla na nejnižší úroveň za poslední skoro čtyři roky. Hlavní důvod API vidí ve slabém růstu ekonomiky, který ovlivňuje celkovou spotřebu ve firmách i domácnostech. Například poptávka po benzinu klesla o 3,8 procenta na 8,624 milionu barelů denně, za prvních sedm měsíců roku byla poptávka meziročně nižší o 1,1 procenta.