Český, slovenský a maďarský trh s elektřinou se propojí 11. září

Praha - Český, slovenský a maďarský trh s elektřinou se propojí 11. září. Od tohoto termínu se budou obchodovat nabídky a poptávky ze všech tří zemí společně. Mělo by to přinést větší konkurenci a stabilnější a bezpečnější dodávky elektřiny. Zároveň jde o další krok k vytvoření jednotného evropského vnitřního trhu s elektřinou. Propojení trhů mezi Českem a Slovenskem už funguje nyní.

Propojení trhů znamená, že nabídky a poptávky registrovaných účastníků denního trhu všech tří zemí budou obchodovány společně až do výše dostupné přenosové kapacity. Oproti současnému stavu tak i na slovensko-maďarské hranici nebude nutná rezervace přeshraničních kapacit organizovaná aukční kanceláří CAO. Propojení trhů začne 11. září 2012 s uzávěrkou obchodování stanovenou na 11:00 hodin.

S propojením trhů již před více než rokem souhlasili národní regulátoři, provozovatelé přenosových soustav a organizátoři trhů s elektřinou Maďarska, České republiky a Slovenska. Za Česko daly souhlas Energetický regulační úřad (ERÚ), ČEPS a OTE.