USA zabavily miliony dolarů bance pomáhající Hizballáhu

Bejrút – Libanonská kanadská banka (LCB) přišla o sto padesát milionů dolarů, když jí je zabavily americké úřady, neboť banku podezřívají z praní špinavých peněz pro libanonský Hizballáh. Tato organizace, která má politickou i vojenskou složku, je totiž na americkém seznamu teroristických skupin.

„LCB sehrála hlavní roli v praní peněz pro organizace kontrolované Hizballáhem na celém světě,“ sdělila Michele Leonhartová z americké Agentury pro potírání narkotik. Soud totiž už od loňska vyšetřuje finanční schéma, do něhož byla zapojena údajně Libanonská kanadská banka (LCB) a několik směnáren. Dohromady měly pomáhat Hizballáhu zlegalizovat peníze pocházející z drog a další kriminální činnosti.   

Peníze byly použity k převozu ojetých aut z USA do západoafrických států a zisky z těchto obchodů byly převáděny zpět do Libanonu. Peníze byly vyvedeny z amerického konta LCB, jež sídlí v Bejrútu a patří k desítce libanonských elitních bank.  

Obvinění proti LCB a dalším dvěma finančním institucím bylo u amerického soudu podáno loni v prosinci. Instituce prý pomohly Hizballáhu zlegalizovat 300 milionů dolarů. Hizballáh na obvinění tehdy reagoval tím, že jde o americkou propagandu.