Kdyby řečtí podnikatelé odváděli daně, nebylo by třeba škrtů

Atény - Silně zadlužené Řecko by nepotřebovalo další úsporná opatření, kdyby osoby samostatně výdělečně činné alespoň jeden rok řádně odváděly daně. Vyplývá to podle řeckého listu Katimerini ze studie chicagské obchodní školy.

Příjmy soukromých lékařů či právníků a dalších samostatných podnikatelů v Řecku jsou podle studie ve skutečnosti téměř dvojnásobné, než se uvádí v oficiálních údajích. Stát v důsledku toho přichází ročně o 11,2 miliardy eur (téměř 280 miliard korun).

Řecká vláda se nyní snaží dokončit plán dodatečných úspor v objemu 11,5 miliardy eur. Plán je podmínkou toho, aby země dostala od zahraničních věřitelů další část záchranného úvěru.

„Jsou zde tuny daňových úniků, které nelze vyrovnat škrty,“ říká náměstek ministra financí George Mavragiannis.

Řecká vláda již podle agentury DPA vyhlásila daňovým únikům válku. Po celém Řecku se konají intenzivní daňové kontroly, které se soustředí především na restaurace a turistická centra.

Jedním z mnoha případů je restauratér z ostrova Hydra. Ten měl krátit daně, a tak si pro něj přišla policie. Zásah ale vyvolal hotové povstání. „Je to odporná pohana našeho ostrova a pro nic. Obyčejný případ krácení daně a takovýto cirkus,“ konstatuje ředitelka Asociace hoteliérů Hydry Evgenia Sofianuová.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)