Řidičům se protáčejí panenky, tankuje se už za 40

Praha - Někteří jsou rozčarovaní, jiní naštvaní - řeč je o řidičích, kteří potkali benzinové pumpy nabízející palivo za víc než 40 korun za litr. Takovou cenovku totiž ještě v Česku nikdo neviděl. Jedná se sice spíše o prémiová paliva, ale i tak je to jasný signál, že pohonné hmoty šplhají dál. Podle nejnovějších údajů společnosti CCS se cena benzinu dostala průměrně přes 38 korun za litr. Naftu řidiči natankují za víc než 37 korun. O možnosti snížit spotřební daň na palivo a tím i ceny, tak jak to zvažuje například Francie, se česká politická scéna pře s dopravci už léta, na nějaký výsledek to však zatím stále nevypadá.

Řidiči, kteří dnes přijeli k benzinové pumpě, mohli být nemile překvapeni. Cena pohonných hmot totiž na některých místech v Praze vyskočila na téměř 41 korun za litr. Z úst řidičů se pak linou slova jako hrůza a zlodějina.

Zdražování bude pokračovat

Zdražování v tuzemsku bude nejspíš pokračovat - ceny ropy totiž dál stoupají. Americká lehká ropa se dokonce dostala na tříměsíční maximum. Ropa ale není to jedinné, co se odráží v ceně pohonných hmot. Konečné ceny na čerpacích stanicích zvyšuje také spotřební daň nebo marže obchodníků.

„Pro české motoristy zvyšující se cena ropy je špatnou zprávou, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tento růst byl u konce. A proto v následujících dnech nelze počítat se zlevněním,“ tvrdí Petr Čermák, analytik Colosseum.

Dražší pohonné hmoty nutí lidi šetřit. „Pro řadu řidičů je (cena) natolik vysoká, že už nejezdí autem tak jako dřív nebo zvažují, zda automobil použít nebo jestli ho dokonce nebudou prodávat,“ upozornil Martin Opatrný z ÚAMK. Mnozí tak raději volí jízdu hromadnou dopravou, na kole či pěšky. Jsou i tací, kteří hodlají namontovat do svého vozu zařízení na LPG. Cena stlačeného plynu se nyní pohybuje kolem 17 korun za litr, spotřeba se příliš nezvýší a síť pump je poměrně rozšířená. Cena zařízení se pohybuje zhruba od 25 tisíc korun. Má to však i své nevýhody, v některých zamích v zahraničí není síť příliš rozšířená (například Rakousko) a stále platí zákaz vjezdu do podzemních garáží pro tyto vozy.

Čerpací stanice
Zdroj: ČT24

Luboš Mokráš z České spořitelny představil hlavní důvody drahých pohonných hmot

  • Růst ceny ropy na světových trzích.
  • Pokles rafinérské kapacity a tím pádem zvýšené rafinérské marže.
  • Turistická sezona.

Ceny dvě eura za litr se dočkáte i v zahraničí

Benzin zdražuje i v dalších státech Evropy. V Itálii cena překročila psychologickou hranici 2 eura za litr. Přes tuto částku se vyšplhala nejen na dálnicích, ale i v běžné distribuční síti ve městech. Třeba v Toskánsku se benzin tankuje za 2 eura a 8 centů.