Mladí se do stavění nehrnou, kupují spíš hotové byty a domy

Praha - Mladí lidé do třiceti let si častěji než lidé ve středním věku pořizují hotový byt nebo rodinný dům. Výstavba je příliš neláká. Žádají přitom o nižší hypoteční úvěry než ostatní zájemci o bydlení. V průměru si půjčují 1,17 milionu korun. Nůžky ve výši úvěru mezi mladými a staršími žadateli se přitom v posledních dvou letech značně rozevírají. Vyplývá to z dat Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem úvěrů na českém trhu.

Více než třetina hypotečních úvěrů, které si v posledních dvou letech u Hypoteční banky sjednali mladí lidé do 30 let, sloužila k pořízení bytu. Na druhém místě jen s velmi malou ztrátou skončily úvěry určené na koupi hotového rodinného domu. Pořízení hotové nemovitosti má tak mezi mladými lidmi jasnou převahu. Do výstavby rodinného domu se mladí příliš neženou, ve věku mezi 20 a 25 lety chtělo s pomocí hypotéky v posledních dvou letech stavět jen 14 procent žadatelů o hypotéku.

Z hlediska výše sjednané hypotéky se rozevírají pomyslné nůžky mezi mladými a staršími žadateli. Zatímco v roce 2010 byl rozdíl v průměrné hypotéce mezi nejmladšími (18 a 19 let) a staršími žadateli (nad 30 let) jen 300 tisíc korun, nyní již přesáhl půl milionu korun. Mladí si častěji pořizují startovací bydlení a až později ho vymění za větší nemovitost vhodnou pro rodinu. S rostoucím věkem i v jednotlivých věkových kategoriích mezi mladými lidmi průměrná výše hypotéky postupně roste.

Častěji si úvěr berou mladí lidé mimo Prahu

Nejvíce mladých lidí mezi 25 až 30 lety, kteří si berou hypotéku, pochází z Pardubicka. Velkému zájmu se hypotéky mezi mladými těší také na Brněnsku a Plzeňsku. Naopak nejmenší zájem mají o hypotéky mladí lidé z Liberecka a Ostravska, tedy z krajů, kde se nezaměstnanost pohybuje nad celorepublikovým průměrem.

S pořízením bydlení v poslední době vyčkávají také lidé z Prahy. V průměru je v hlavním městě třem ze čtyř žadatelů o hypoteční úvěr více než 30 let. Za tímto paradoxem zřejmě stojí fakt, že ceny bytů v Praze jsou i v okrajových částech v porovnání se zbytkem republiky výrazně vyšší. Navíc zatímco ceny bytů ve většině českých krajů klesaly již od krize z let 2008/2009, v Praze se k poklesu obrátily až v posledních měsících.