Trh s novými úvěry podle bank roste díky zájmu o slučování půjček

Praha - Většina velkých bank letos poskytla na spotřebitelské úvěry více peněz než před rokem. Trh táhne především zájem lidí o takzvanou konsolidaci úvěrů, tedy o sloučení půjček do jedné s cílem snížit měsíční splátku. Podle České národní banky celkový objem zůstatků spotřebitelských úvěrů včetně kontokorentů a kreditních karet činil ke konci června 194,5 miliardy korun, což byl meziročně pokles o více než tři miliardy korun.

Například Česká spořitelna, která je největší bankou podle počtu klientů, poskytla za pololetí přes 66 000 spotřebitelských úvěrů za více než devět miliard korun. Loni přitom ve stejném období poskytla úvěry za 8,8 miliardy korun. „Očekáváme, že konsolidace úvěrů bude činit významný podíl objemů nových spotřebitelských úvěrů,“ uvedl Petr Podzimek z tiskového oddělení České spořitelny.

Československá obchodní banka v prvním pololetí poskytla spotřebitelské úvěry za 3,8 miliardy korun, což je meziročně o 17 procent více. „Klienti se více zajímají o sloučení svých stávajících závazků a přehodnocují své dluhy,“ uvedla mluvčí banky Pavla Hávová.

Obdobná je situace i v dalších bankách, UniCredit Bank zaznamenala v pololetí meziroční růst úvěrů o polovinu, u GE Money Bank je meziroční růst 11 procent. „Meziročně vyšší zájem o spotřebitelské půjčky je tažený zejména konsolidací půjček, která klientům umožňuje snížit celkové náklady na poplatky spojené se splácením více půjček, snížit si měsíční splátku, případně zkrátit celkovou dobu splácení úvěru,“ potvrdil trend mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek.

Podle údajů ČNB činil ke konci června podíl problémových spotřebitelských úvěrů, kontokorentů a půjček na kreditních kartách z celkového objemu 12,25 procenta. ČSOB uvedla, že podíl úvěrů po splatnosti jí klesl na 4,9 procenta z 5,19 procenta na konci loňského roku. Banka ovšem uvedla údaje za celé portfolio úvěrů bez rozlišení jejich využití. Česká spořitelna má tento podíl 5,4 procenta.