Česku potvrzen rating a výhled je stabilní

Washington - Ratingová agentura Standard & Poor's potvrdila České republice stávající rating. Výhled Česka je podle ní stabilní. Dlouhodobý a krátkodobý úvěrový rating v cizích měnách agentura potvrdila na úrovni AA-/A-1+ a v českých korunách na úrovni AA/A-1. Stabilní výhled S&P zdůvodnila rovnováhou rizik a vládní úvěrové schopnosti.

„Podle našeho pohledu finanční, měnové a hospodářské instituce zůstávají silné a stabilní,“ uvedla S&P v komentáři ke zprávě o českém ratingu. Tato skutečnost umožňuje české ekonomice, kterou S&P označuje za prosperující, rychle překonat nepříznivé turbulence. 

Zcela opačně je na tom Slovinsko. Tomu na začátku měsíce snížily ratingové agentury rating i zhoršily výhled. Moody's snížila hlavní dlouhodobý rating Slovinska o plné tři stupně z A2 na Baa2 kvůli obavám o tamní bankovní sektor a růst vládních úvěrových nákladů. Nová známka je už jen dva stupně od neinvestiční kategorie, která znamená, že do cenných papírů země nemohou investovat bezpečné fondy. 

S&P snížila rating země o jeden stupeň na A z dosavadní známky A+. Výhled ratingu je ale nadále negativní, což znamená, že agentura počítá s dalším zhoršením. Na úrovni A hodnotí Slovinsko i třetí velká světová agentura Fitch.