Severní Dakotu zachvátila ropná horečka

Bismarck (Severní Dakota) - Zatímco celé Spojené státy trápí recese a nezaměstnanost, v Severní Dakotě řeší opačný problém. Bohatá naleziště ropy nabízejí tolik pracovních příležitostí, že pro ně v regionu není dost lidí. Ti se sem tak sjíždějí z celých Spojených států, zajímají se ale hlavně o dobře placená místa spojená s těžbou. Ve školách proto není dost učitelů, personál chybí i v nemocnicích.

Severní Dakota má nezaměstnanost něco málo přes tři procenta. Nové technologie tu těžařům umožnily využít veškerá ložiska. Vytěžit se tam mají až čtyři miliardy barelů ropy. Jedinečná pracovní příležitost sem tak táhne tisíce lidí, protože jinde tolik pracovních příležitostí není. 

Kolem nalezišť ve Williams County proto rostou doslova mobilní města. Dělníci tu bydlí v náklaďácích, stanech i mobilních domech. Bez rodin jich tu žijí tisíce. „Mám ženu a čtyři děti. Moje nejmladší, dvouletá dcera vyrůstá a já to vidím jen na fotkách. Není to vůbec jednoduché,“ popisuje řidič kamionu David Edwards.

Lidé sem přijíždějí za co největším výdělkem, který je právě v těžařství. Ročně si tu dělníci vydělají až sto tisíc dolarů. O ostatní práci, kde není tolik peněz, se prakticky nezajímají. 

Tamní menší firmy a vládní organizace tak mají o lidi doslova nouzi. Kdo na to fyzicky stačí, jde pracovat k vrtům. Nápor lidí přitom nezvládá ani místní infrastruktura. Odborníci spočítali, že zásoby ropy vydrží až čtyřicet let. Region se tak snaží rychle sehnat peníze na další rozvoj hlavně silnic a měst. Nově spoléhá na to, že mu peníze dá federální vláda, která pomoc takovým oblastem slíbila.

Ropná ložiska jsou zdrojem práce pro tisíce Američanů (zdroj: ČT24)