ČSSD chce mírnější finanční ústavu, koalice bude muset ustoupit

Praha - Česko se bude moci v příštích letech zadlužovat rychleji, než vláda slibovala. Koalice se totiž chystá na nátlak sociálních demokratů podstatně změkčit návrh finanční ústavy. Ta počítala už při dosažení veřejného dluhu 45 procent HDP s tvrdými škrty. Jenže ČSSD, bez které vláda finanční ústavu neprosadí, trvá na posunutí této hranice na 50 procent HDP - což je o 200 miliard korun víc.

Pokud by prošla finanční ústava v současné podobě, jakákoliv vláda už v roce 2014 by musela podniknout razantní kroky - snížit platy politiků o dvacet procent, zmrazit platy státních zaměstnanců, nepřidávat žádné peníze do zdravotnictví a povinně seškrtat dvacet miliard. ČSSD chce ale podobu finanční ústavy výrazně zmírnit. 

K dosažení hranice 45procentního veřejného dluhu, po jejímž překročení měly podle vlády přijít tvrdé škrty, dnes chybí 80 miliard korun. Pro představu: tuto částku jen samotné hlavní město Praha utratí za necelé dva roky. A právě hranice 45 procent HDP, kterou Česko překročí nejpozději v roce 2014, je podle ČSSD už teď příliš blízko. Proto strana nově trvá na tom, aby vlády musely tvrdě škrtat až po dosažení 50 procent HDP. „Já si myslím, že tohle je jedna ze skoro nepřekročitelných podmínek,“ uvedl Jan Mládek (ČSSD), stínový ministr financí.

Vývoj deficitu veřejných financí
Zdroj: ČT24

Koalice je ochotná sociálním demokratům ustoupit. Jejich hlasy v Senátu totiž pro přijetí finanční ústavy nutně potřebuje. „Samozřejmě musíme jednat, protože setrvá-li každý na své pravdě, nebude nic a to by byla škoda,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Finanční ústava je takový klíčový parametr, že její přijetí má svou hodnotu, eventuálně i pokud bychom tu hranici museli zvednout,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Nejdůležitější ústavní zákon vlády tak nakonec rychlému zadlužování státu nezabrání. Pokud k jeho změkčení podle ČSSD dojde, budou moci vlády v příštích letech beztrestně utratit o 200 miliard víc, než Nečasova vláda předpokládala. K dohodě o podobě finanční ústavy má dojít do měsíce a poslanci o ní začnou jednat pravděpodobně ještě před koncem roku.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)