Sci-fi se stává realitou – do Česka přicházejí platby mobilem

Praha – Do obchodu bez peněženky a platebních karet – postačí vám jen mobil. Do Česka přichází nová technologie NFC (near field communication), která placení mobilním telefonem na bezkontaktních terminálech umožní. Po pilotním projektu zpřístupňuje dnes O2 jako první mobilní operátor tuto službu i široké veřejnosti. Má to ale jeden háček. Novou technologii zdaleka ještě nepodporují všechny typy telefonů a všechny banky. V praxi tak pochodíte pouze s jedním typem telefonu a účtem u jediné banky – pravda jedné z nejrozšířenějších v Česku.

NFC je bezdrátová komunikační technologie s krátkým dosahem, která umožňuje přenos dat mezi dvěma přístroji na vzdálenost maximálně pěti centimetrů. V praxi to tedy bude vypadat tak, že přiložíte svůj mobilní telefon k terminálu podporujícímu bezkontaktní platby a zaplatíte. Drobné platby do 500 korun se obejdou bez zadání PIN kódu, u těch větších už bude systém PIN automaticky vyžadovat. Pokud ovšem některý z klientů bude mít zájem o větší bezpečnost, bude podle sdělení O2 možné nastavit PIN i pro nižší částky.

Zatím budou moci NFC technologii využívat pouze ti klienti O2, kteří mají telefon Samsung Galaxy S3 a jsou klienty Komerční banky. Experti ovšem věří, že se nová technologie brzy dostane i do dalších typů telefonů a dalších bank i operátorů. „Budoucnost patří bezkontaktnímu placení, tím nástrojem zpočátku bude platební karta, ale čím dál víc ji bude nahrazovat mobilní telefon,“ vidí v platbách mobilem budoucnost ředitel produktového marketingu Komerční banky Pavel Filip. Právě klienti Komerční banky získají jako první v Česku možnost vyzkoušet si placení mobilem prostřednictvím technologie NFC. „Očekáváme, že do roku 2020 polovina všech transakcí bude probíhat přes nějaký mobilní aparát,“ uvedl regionální manažer společnosti Visa pro Česko Miloslav Kozler.

Bezpečnost NFC

Odborníci se shodují v tom, že platit mobilním telefonem je v mnohém pohodlnější a bezpečnější než platit hotovými penězi. Právě hotovost má řadu omezení. Obnos, který chcete použít, si musíte předem nachystat. Když vám někdo ukradne peněženku, se sumou, kterou jste v ní měli, se už nikdy nesetkáte. Pokud vám zloděj ukradne mobil podporující placení mobilem, dost možná o žádné peníze nepřijdete, tedy aspoň zareagujete-li včas. „Je to stejné, jako když ztratíte platební kartu. Pokud ji včas zablokujete, tak samozřejmě o peníze nepřijdete,“ podotkl konzultant AT Kearney Jiří Donát.

Jiří Donát

„Zneužít se dá všechno, i hotové peníze. Moderní metody jsou velmi dobře zabezpečené a mimo jiné nabízí mnohem větší komfort, protože naopak máte lepší přehled o platbách.“

Největší nebezpečí pro bezpečnost plateb mobilem mohou podle odborníků představovat hackeři. NFC je totiž jen tak bezpečná, jako je bezpečný operační systém, který využívá. A právě systém Android využívaný telefonem Samsung Galaxy S3 patří k nejnapadanějším systémům vůbec. Společnost McAfee jen za loňský rok identifikovala zhruba 75 milionů unikátních vzorků malwaru. Kvartálně roste počet útoků na telefony s platformou Android o 76 procent.

Antivirové systémy by sice měly většinu útoků odhalit, avšak pokud chtějí mít uživatelé mobilních plateb skutečně jistotu, že nepřijdou o větší obnos peněz, měli by si platby mobilem navázat na jiný účet, než je jejich hlavní, na němž mají větší sumy peněz.

Budoucnost patří mobilním platbám (zdroj: ČT24)

Platby mobilem si chválí obchodníci i zákazníci

NFC technologie prošla v posledních měsících v Česku testovacím provozem. O2 ji testovala ve spolupráci s řetězcem hypermarketů Globus. Výsledky byly více než uspokojivé. „Odbavení se nám tím zrychluje přibližně o čtvrtinu,“ chválí platby mobilem Martin Böhm ze správy pokladního systému společnosti Globus. Do budoucna by jim mohla být navíc nová technologie ještě užitečnější. „Obchodníkům poskytuje lepší možnost poznat své spotřebitele,“ podotkl Donát.

Platby mobilem si ale nechválí jen obchodníci. Spokojeni jsou i mnozí z těch, kteří už dostali možnost platby mobilem vyzkoušet. „Platím s tím víc než rok. Zdá se mi to jednodušší, rychlejší, telefon mám vždy při sobě,“ uvedla paní Eva, účastnice pilotního projektu.

Chcete platit mobilem? Aktivace je jednoduchá

„Dostanete novou simkartu, nahrajeme vám na ni vaše telefonní číslo, abyste to původní používal dál, a můžete tu službu za několik minut používat,“ uvedl manažer pro NFC a finanční služby O2 Richard Walitza.

Váš telefon nepodporuje NFC? Zkuste Mobito

Na NFC technologii zatím nedosáhne každý. Možnosti by nicméně měl brzy rozšířit konkurenční projekt od Mastercard. Alespoň částečnou náplastí pro ty, kdo nemají telefon od Samsungu nebo nejsou klienty Komerční banky, by mohla představovat služba Mobito. Tu chtějí spustit všichni tři mobilní operátoři, O2 tak učiní 12. září. „Bude se jednat o čistě lokální řešení, ušité na míru Čechům pro placení v Česku. Navíc je bude moci používat opravdu kdokoli,“ popsal Tomáš Salomon, předseda představenstva společnosti MOPET CZ, která aplikaci vytvořila. „Nebude záležet na tom, jaký bude mít zákazník typ mobilního telefonu a ani jakou banku či operátora bude používat,“ dodal.

Přes Mobito bude možné posílat peníze jiné osobě, dobít sobě nebo komukoliv jinému kredit na mobilní telefon nebo platit v internetových obchodech. Do budoucna se plánuje i spuštění plateb v kamenných obchodech. Oproti NFC si ovšem budete muset peníze na účet Mobita nejprve poslat, a to buď bankovním převodem, nebo pomocí platební karty.