Prohra s Applem ukousla Samsungu z tržní hodnoty 12 miliard dolarů

Soul - Akcie jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics dnes reagovaly na drtivé vítězství konkurenční společnosti Apple v klíčovém patentovém sporu poklesem o sedm procent. Firma tak ztratila ze své tržní hodnoty 12 miliard dolarů (239 miliard Kč). Analytici však Samsung zdaleka neodepisují a zásadní dopad rozhodnutí na jeho zisky zatím nepředpokládají. Na druhou stranu ale očekávají, že by výsledek sporu mohl nahrát Microsoftu a Nokii.

Samsung utrpěl jednu z největších porážek v historii duševního vlastnictví. Applu bude muset zaplatit podle pátečního verdiktu kalifornského soudu odškodné ve výši 1,05 miliardy dolarů (20,9 miliardy Kč) za to, že zneužíval jeho patenty k telefonům iPhone a tabletům iPad. Samsung se však hodlá odvolat a konečné rozhodnutí včetně otázky zákazu prodeje jeho nejprodávanějších telefonů přijde až zhruba za měsíc.

Jenže už nyní prohra na tržní hodnotu Samsungu a jeho akcie na burze tvrdě doléhá. Akcie Samsungu klesly na burze v Soulu až o 7,7 procenta, což byl jejich nejprudší propad za téměř čtyři roky. Později se ztráta ustálila na sedmi procentech. Podle analytiků se investoři bojí dopadů verdiktu na zisky společnosti. Avšak za posledních 12 měsíců akcie Samsungu díky rekordním ziskům stále získávají asi 75 procent.

Morgan Stanley:

„Rozhodnutí je pro Samsung nákladnou lekcí, ale také příležitostí přejít na novátorštější myšlení a přijít se skutečnou alternativou k dobře známému hardwaru Applu.“

Analytici čekají, že na výsledcích Samsungu se letos výsledek sporu zásadněji neprojeví a jeho zisk se kvůli nákladům na odškodné jen mírně sníží. „Se Samsungem by to mělo být dobré - znamená to pro něj snížení zisku o čtyři až pět procent,“ soudí manažer jednoho hedgeového fondu v Hongkongu. Upozornil také na to, že dlouhodobě je na tom Samsung dobře, protože má 65 tisíc patentů proti 9 tisícům patentů Applu a Apple navíc závisí na dodávkách čipů od Samsungu.

Apple nyní žádá soud o zákaz prodeje produktů Samsungu v USA a soud stanovil termín řízení na 20. září. Pro Samsung bude nyní klíčové, zda se Apple zaměří i na jeho nejnovější vlajkový telefon Galaxy S3, který soud do rozhodnutí nezahrnul. Podle analytiků na něm bude Samsung schopen urychleně udělat změny, aby neporušoval patenty Applu.

iPhone 4S
Zdroj: ČT24/Apple

Vítězství Applu může nahrát Nokii a Microsoftu

Případný zákaz prodeje chytrých telefonů od Samsungu může podle odborníků nahrát Nokii a Microsoftu. Podle Caroliny Milanesiové ze společnosti Gartner se mohou někteří výrobci, kteří nyní staví na platformě Android, rozhodnout k přechodu na operační systém Windows 8 od Microsoftu, aby se vyhnuli podobnému soudnímu sporu, jakým prošel Samsung.

Systém Windows 8 přitom ve svých nejnovějších telefonech využívá například Nokia. A její telefony mohou zákazníkům posloužit jako alternativa k výrobkům od Samsungu. To by mohlo Nokii ulehčit její snahu o zvýšení prodejů na americkém trhu.

„Právě nyní je tento případ pro Nokii víc než důvod k radosti, je to přesně to, co potřebuje, aby přitáhla zákazníky,“ tvrdí Milanesiová. Tím, že Nokia používá operační systém od Microsoftu, je chráněná proti podobným právním bitvám, jakou si prošel Samsung. Pokud se totiž někdo bude chtít soudit o své duševní vlastnictví, půjde za Microsoftem. Navíc právní ochrana produktů od Microsoftu je podle analytiků velmi vysoká.

Přelomový verdikt v oblasti komunikačních technologií (zdroj: ČT24)