Problémům s nákupem gripenů čelí i Švýcarsko

Stockholm – Kontroverzní švédská letadla Gripen se stala předmětem dalšího ostrého sporu. Nejnovější kauza s podezřelými nákupy se ale netýká Česka, nýbrž Švýcarska. To chce nakoupit dvě desítky nových strojů. Nejen domácí veřejnosti ale musí vysvětlovat nedávno objevenou dohodu, které vede k předem sjednanému kontraktu přímo do samotného Švédska – výměnou za levnější cenu.

Doba, kdy nákup válečné techniky spadal výhradně do utajených jednání politiků a zbrojovek, je v Evropě zřejmě definitivně pryč. Uprostřed krize to platí dvojnásob, a proto blížící se podpis kontraktu na 22 gripenů vyvolal jasný nesouhlas švýcarských vládních liberálů. „V minulých dnech se vedení strany sešlo s odborníky na obranu a po důkladném zvážení došlo k tomuto závěru,“ uvedl předseda strany Philipp Müller.

Před pár dny totiž pronikla na veřejnost tajná dohoda, podle které si Švýcarsko pořídí dvaadvacet stíhaček za předpokladu, že Stockholm koupí dalších 40 až 60. Jde o podmínku, bez které by výrobce neposkytl výhodnou množstevní slevu. Zveřejněním se tak celý problém jen rozšířil do další země.

Švédská levice totiž varuje, aby se země nestala skladem nepotřebných letadel. Navíc se objevila další tajná zpráva, která přilila olej do ohně - závěry švýcarských leteckých testů. Podle nich totiž letadla Gripen jako jediná z posuzovaných kandidátů nesplnila minimální kritéria pro přijetí.

Pod silným tlakem na cenu se švédský prodejce ocitl i v Česku, a to zejména poté, co vláda odmítla jeho poslední nabídku. V současnosti není jasné, jestli gripeny budou nad Českem létat i po roce 2015, kdy skončí současný pronájem. Podle některých zpráv by kvůli finanční krizi mohla o stíhačkách definitivně rozhodovat až příští vláda.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)