Konec testování sKaret, teď zamíří ke všem sociálně slabým

Praha - Úřad práce ukončil testování sociální karet, systém je prý dobře připravený a nic nebrání jeho ostrému startu. Do konce září by mělo sKartu, přes kterou si budou potřební vybírat dávky a příspěvky od státu, dostat 50 tisíc lidí. SKarty chce začít Úřad práce ČR naostro vydávat i přesto, že se na ně snesla kritika ombudsmana i rady zdravotně postižených.

Testovací provoz, během kterého dostalo sKartu nejprve 250 a ve druhé fázi 1 400 klientů úřadu práce, přinesl kýžené výsledky. „Ověřovací provoz vydávání a distribuce sKarty prokázal připravenost systému a zaměstnanců úřadu práce, který tedy přistoupil k ostrému spuštění systému,“ uvedl mluvčí centrálního úřadu práce Jiří Reichl.

Úředníci postupně rozdají statisíce sKaret

Systém sociálních karet provozuje Česká spořitelna, která zvítězila v tendru. Podle Reichla jí úředníci nyní odešlou na 40 tisíc žádostí o vydání sKarty. Banka má deset pracovních dní na jejich výrobu a dodání. Klientům úřad práce pošle dopis, kdy si mají plastikovou kartičku přijít vyzvednout. „PIN bude zaslán jako obyčejná zásilka na adresu příjemce dávky,“ dodal Reichl.

Do konce září by mělo být vydáno 50 tisíc sociálních karet. Ještě v tomtéž měsíci úředníci připraví 150 tisíc až 200 tisíc žádostí o ně. Karty by zatím neměli dostávat lidé, jejichž příjmy jsou v exekuci. Uchazečům o zaměstnání, kteří žádnou dávku nepobírají, se sKarty začnou podle mluvčího vydávat až od ledna.

Lidé by si měli vybírat pomoc od státu přes kartu z bankomatu. Zdarma bude jen jeden výběr na každou dávku. Bezplatně budou moci potřební sKartou platit či převést peníze přes bankomat na jiný účet a vybrat je službou cashback v obchodě. Zasílání dávek poštou či výběr v pobočce spořitelny bude za poplatek.

Konec testování sKaret, teď zamíří ke všem sociálně slabým (zdroj: ČT24)

SKarty kritizují handicapovaní i ombudsman

Proti sociálním kartám bojuje Národní rada osob se zdravotním postiženým. Vadí jí právě to, že by si lidé museli vybírat peníze z bankomatu místo dnes tradiční složenky. Řada handicapovaných a seniorů by se kvůli tomu podle ní k pomoci od státu nedočkala. Týkat by se to prý mohlo až stovek tisíc lidí. Rada se kvůli sKartám obrátila na soud i antimonopolní úřad. Soudci se ovšem podnětem kvůli formálním nedostatkům nezabývali. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže případ prošetřuje.

Fronta na úřadu práce
Zdroj: ČT24

Sociální karty sklidily kritiku také od ombudsmana Pavla Varvařovského. Ten tvrdí, že lidem berou možnost volby. Navíc vše, co je povinné, musí být podle veřejného ochránce práv ošetřeno zákonem, tedy i samotné převzetí karty. Problém vidí Varvařovský také v nedostatečném ošetření exekucí na držitele sKarty.