Stávka Lufthansy zatím skončila, zrušeno přes 200 letů

Praha - Palubní personál přední německé letecké společnosti Lufthansa byl od páté hodiny ranní ve stávce. Zaměstnanci se dlouhodobě přou s vedením firmy o výši platů. Protest podle dřívějšího oznámení skončil ve 13:00, jeho dosah byl ale nad očekávání silný. Letiště ve Frankfurtu, jedno z nejvytíženějších v Evropě, muselo zrušit přes 200 z plánovaných 360 spojů. Problémy se dotkly i letů na pražskou Ruzyni s příletem v 9:05 a 11:25. Opačným směrem z Ruzyně neodletěly spoje v 9:50 a ve 12:10. Cestujícím byly nabídnuty lety s partnerskou společností nebo náhradní spoje se zpožděním.

Šéf odborového svazu UFO za společnost Lufthansa Nicoley Baublies uvedl, že dnešní stávka může být jen začátkem dalších akcí, pokud vedení aerolinek nesplní jejich požadavky. Odbory jednaly s vedením 13 měsíců a požadují zvýšení mezd a záruku pracovních podmínek. Dnes mají odbory také rozhodovat, zda podniknou podobnou akci i v sobotu a zda stávky rozšíří i na další letiště.

Stávka se dotkla čtyř pražských spojů

Podle mluvčí Letiště Praha Evy Krejčí musely být dnes kvůli stávce zrušeny dva přílety a dva odlety z Frankfurtu. Celkem měla Lufthansa v letovém řádu denně 24 letů do Prahy, kromě výše uvedených čtyřech spojů se ale stávka na provozu největšího tuzemského letiště nijak neprojevila.

UFO požaduje pro více než 18 tisíc letušek a stewardů zvýšení mezd o pět procent. Aerolinky nabídly 3,5 procenta. Odbory se rovněž staví proti požadavku, aby personál, který bude přidělen k letišti v Berlíně, pracoval delší dobu za stejný plat. Nelíbí se mu rovněž přesun zaměstnanců do partnerských leteckých společností za nižší plat, který je součástí úsporného programu aerolinek, a využívání smluv na dobu určitou.

Letoví dispečeři ve Frankfurtu zažili klidnější směnu
Zdroj: ISIFA/EPA/Frank Rumpenhorst

Ziskovost společnosti ohrožují vysoké ceny pohonných hmot a konkurence nízkonákladových přepravců a aerolinek z Blízkého východu. Členové odborů se kvůli neúspěšnému jednání o mzdách vyslovili pro stávku již na počátku srpna, akce však byly odloženy, protože vedení aerolinek pokračovalo v jednáních.