Předvolební slib nedodržen. Španělsko zvyšuje DPH

Madrid – Španělské peněženky zasáhla další rána. Vedle vládních úspor nebo vysoké nezaměstnanosti se teď musí vyrovnat i s nárůstem daně z přidané hodnoty. Její růst se týká hlavně některých základních potravin, pohonných hmot nebo vody. A to přitom před volbami premiér Mariano Rajoy sliboval, že daně neporostou.

DPH u nejzákladnějších potravin jako mléko, vejce, ovoce, chleba nebo mouka zůstane speciální 4procentní. U masa a ryb ovšem stoupne z osmi na deset procent. Někteří z prodejců už ale vzkazují, že zvýšení na zákazníky přenášet nebudou, že raději sníží vlastní marže.

Juan Perez, řezník

„Vláda musí svá opatření spravedlivě rozvrstvovat, aby to nakonec vždy neplatili titíž lidé. Musí je rozvrstvovat, aby se na nich podílel každý, od nejbohatších po chudé.“

U pohonných hmot DPH ve Španělsku vrostlo z osmnácti na jednadvacet procent. Vláda premiéra Rajoye se tak snaží umazat z rozpočtového schodku 65 miliard eur a vyhnout se žádosti o finanční pomoc ze záchranných fondů eurozóny. Tato jeho obava se o něco zmenšila, když pro španělské banky získal příslib až stomiliardové pomoci. Jeho vyhlídky ale začaly znovu blednout poté, co se s žádostí o pomoc začaly na Madrid obracet zadlužené regiony.

Španělé si sáhnou hlouběji do kapsy, neb zvyšují se daně (zdroj: ČT24)