Andalusie jako čtvrtá požádala španělskou vládu o pomoc

Sevilla - Španělská autonomní oblast Andalusie je v pořadí už čtvrtým regionem, který požádal centrální vládu o pomocnou ruku. Andalusie chce od státu jednu miliardu eur (v přepočtu 24,9 miliardy korun).

Andalusie je nejlidnatějším a druhým největším regionem Španělska a na hrubém domácím produktu země má podíl zhruba 15 procent. Jejím hlavním městem je Sevilla. O pomoc španělské vlády zatím požádaly Valencie, Katalánsko a Murcia.

Španělská regionální politička Susana Diaz pro BBC uvedla, že Andalusie následuje kroky ostatních regionů a žádost raději podala s předstihem, protože potřebuje hotovost.

Teprve letos v červenci schválil Madrid vznik záchranného úvěru pro autonomní regiony, které budou mít problémy se splácením dluhu. Fond má dohromady k dispozici 18 miliard eur. Vláda by měla v příštích měsících představit detaily toho, jak bude fond fungovat. Regiony přitom nejsou schopné si získat peníze na dluhopisovém trhu. Většina z nich má podle agentury Reuters rating v podřadné investiční kategorii „junk“.

Eurozóna
Zdroj: Uwe Zucchi/ISIFA/EPA

Celkem má Španělsko 17 autonomních regionů, které spolu s městskými magistráty mají zhruba poloviční podíl na veřejných výdajích a téměř všechny loni překročily plánovaný rozpočtový deficit. Podle ekonomů by regiony mohly mít letos problémy se splněním plánovaných rozpočtových škrtů. To zvyšuje mezi investory spekulace, že Španělsko bude muset požádat eurozónu kromě pomoci pro banky i o širší celkovou pomoc.

Bankia získá od fondu na záchranu bank 4,5 miliardy eur

Španělský fond na restrukturalizaci bank FROB schválil finanční injekci 4,5 miliardy eur (112 miliard korun) pro problémovou banku Bankia. Operaci ale ještě musí schválit centrální banka a vláda. Peníze mají posílit základní kapitál banky na úroveň požadovanou regulačními orgány.

Bankia
Zdroj: Kiko Huesca/ISIFA/EPA

Banku převzala letos v květnu španělská vláda. Tehdy vyšlo najevo, že se nedokáže vyrovnat se ztrátami z úvěrů, které poskytla před čtyřmi lety v době rozkvětu realitního sektoru. Záchrana banky pak donutila španělskou vládu požádat o pomoc ze záchranného fondu eurozóny. Bankia vznikla v roce 2010 spojením sedmi spořitelen, které měly problémy se svou další existencí. Bankia nyní spravuje více než deset procent vkladů v zemi. Má však rovněž vysoké napojení na rizikový realitní majetek.