Budoucnost vlády je nejistá, šest poslanců ODS vyšší DPH nepodpoří

Praha - Zvýšení daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent se vrací do sněmovny. Koalice ale pravděpodobně nemá potřebných 101 hlasů k přebití senátního veta. Petr Tluchoř (ODS) ani Tomáš Úlehla (ODS) totiž pro vyšší DPH ruku nezvednou a k rebelům se připojují i další  - Marek Šnajdr, Ivan Fuksa, Jan Florian a Radim Fiala. Počítat premiér Petr Nečas (ODS) nemůže ani s podporou nezařazených poslanců Michala Doktora a Pavla Béma. Změna DPH je zahrnuta v rámci takzvaného stabilizačního balíčku, který považuje Nečas za klíčový pro další chod země - i proto na sněmovním klubu ODS údajně řekl, že pokud sněmovnou daňové změny neprojdou, vláda předloží totožný zákon s žádostí o důvěru. O tom, zdali je to možné, se však vedou spory. Ministr financí Kalousek deklaroval, že celá TOP 09 podpoří daňové změny a případně i kabinet při hlasování o důvěře.

Nad žádostí o důvěru visí otazníky

Pokud by návrh na vyšší DPH neprošel, chce premiér předložit totožný zákon s žádostí o důvěru. O tom, zdali je to možné, se ale poslanci přou. Někteří tvrdí, že by to bylo možné jen v případě, kdyby to k němu bylo přidáno od samého začátku - což nebylo. Rebelující poslanci si navíc myslí, že spojení stabilizačního balíčku s důvěrou není šťastné.

„Já jsem opakovaně říkal, že hlasovat pro nedůvěru vlády nebudu, že považuji za hloupé tyto věci spojovat, hlasujeme o jednom špatném zákonu, který podle mě ODS ani této zemi neprospívá. Není důvod k tomu, aby bylo vyhrožováno pádem vlády. Vláda může vládnout, jsem o tom přesvědčen,“ zdůraznil Tluchoř. „Bylo by pro mě těžkým dilematem, zda dám přednost pádu vlády, nebo této normě,“ podotkl Úlehla.

„V případě zamítnutí návrhu já neprodleně předložím stejný text vládě ke schválení a všichni ministři za TOP 09 podpoří premiérův návrh. Vláda pak s tímto textem spojí otázku své důvěry,“ tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek.

Úsporný rozpočet bez DPH předložit nelze, tvrdí Kalousek

Pokud změny neprojdou, nemůže být ani přijat rozpočet na příští rok, který počítá se zvýšenou daní z přidané hodnoty. „Není možné předložit rozpočet s nižším deficitem bez těchto změn rozpočtové legislativy,“ doplňuje Kalousek. Nově podaný návrh stejných daňových změn je podle Kalouska možné - i po jeho předpokládaném vrácení Senátem či hlavou státu - přijmout ještě do konce roku.

Tluchoř, Úlehla, Bém i Doktor vyšší DPH nepodpoří

  • „Zvyšování daní v době krize nefunguje, dusí ekonomiku, a navíc je v rozporu s programem a sliby ODS,“ zdůraznil Tluchoř.
  • "Nejedná se o žádné zvýšení DPH o jedno procento. Zvýšení dolní sazby z 10 na 14 je zvýšení DPH o 40 procent a zvýšení horní sazby z 20 na 21 je pět procent. V součtu se jedná o radikální zvýšení daní, které přidusí ekonomiku. Kdyby vláda vyčerpala veškeré možnosti úspor, sklonil bych hlavu a řekl bych: 'Dobrá, není jiná možnost.' Ale protože každý týden se objevují důkazy o tom, jak vláda plýtvá a úředníci i ministři si počínají marnotratně, nemohu jí připojit svůj aktivní hlas na podporu," tvrdí Doktor.
  • „Vy si skutečně myslíte, že zvýšení DPH a daňový balíček může prospět k nastartování ekonomiky? Já si to skutečně nemyslím,“ říká Pavel Bém.
  • „Byly naznačeny varianty, které by mohly docílit toho, že i v rámci koalice ještě bude možno o tom diskutovat,“ prozradil Úlehla.

Výhrady dal už dříve najevo poslanec Boris Šťastný, návrh se nelíbí ani předsedovi rozpočtového výboru Pavlu Suchánkovi. Vláda navíc v této věci nemůže spoléhat ani na podporu bývalého občanského demokrata Pavla Béma, který dnes potvrdil svoje odmítavé stanovisko vůči zvyšování daní. V případě hlasování o důvěře je však připraven kabinet Nečase podpořit.

„Nemyslím si, že tyto návrhy Miroslava Kalouska na zvyšování nejenom DPH jsou v tuto chvíli dobré. V době krize zvyšovat daně je sebevražda. Zítra si o tom pohovoříme na klubu ODS. Já v tuto chvíli to nechci medializovat dříve, než to řeknu svým kolegům,“ tají své rozhodnutí poslanec Boris Šťastný z ODS.

Petr Tluchoř (ODS) a Petr Nečas (ODS) ve sněmovně
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN

Sobotka: Celá ČSSD bude hlasovat proti zvyšování DPH

„Pokračovat ve zvyšování DPH je nerozumné, sráží to spotřebu domácností a ve skutečnosti to podkopává hospodářský růst v ČR,“ tvrdí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který je rovněž přesvědčen, že všichni členové strany ruku pro zvýšení DPH nezvednou.

Jak to nakonec se stabilizačním balíčkem dopadne, se dozvíme až po závěrečném hlasování. To je ale zatím v nedohlednu. Začátek jednání Poslanecké sněmovny se o hodinu posunul kvůli schůzi poslaneckého klubu ODS, kde se zástupci nejsilnější vládní strany snažili sjednotit svá stanoviska. Skupina poslanců ovšem podle Úlehly trvala na tom, aby vláda ještě udělala v zákoně korekce. „Neznamená to, že se poslanecký klub drolí,“ uklidňuje předseda klubu Zbyněk Stanjura.

Jednání klub nakonec přerušil a poslanci ODS se k němu hodlají vrátit později, můžná až poté, co sněmovna schválí program schůze. To ale svými obstrukcemi brzdí Věci veřejné. Do diskuse ve sněmovně se přihlásila řada jejich poslanců, kteří vystoupili mnohdy i s nesouvisejícími projevy. I jednání sněmovny bylo nakonec přerušeno, aniž by poslanci schválili program schůze. Znovu se sejdou ve středu.

Vladimíra Dvořáková, politoložka VŠE

„Já si myslím, že je to hodně velká lapálie, protože není jasné, zda má vláda v tuto chvíli většinu. Nejde jenom o tento zákon, jsou další významné zákony jako například církevní restituce, které budou vyžadovat také 101 hlasů. Je to velká lapálie a ukazuje to zejména na velký problém uvnitř ODS.“