Vařit v Mexiku z kohoutkové vody? To raději balenou

Mexiko - Balená voda se stala spolu s ropou nejvíce poptávanou komoditou posledních let. Lidé jí na celém světě ročně spotřebují bezmála dvě stě miliard litrů. Nejvíc se daří byznysu s balenou vodou v Mexiku.

Řadu let platily za jedničku ve spotřebě balené vody Spojené státy. Teď je ale vystřídalo sousední Mexiko, kde na jednoho člověka připadá v průměru 480 litrů balené vody. To je čtyřikrát víc než na průměrného Američana. Špinavé a často i zapáchající vodě z kohoutku totiž Mexičani nevěří. 

Leonardo Gutierrez, obyvatel mexické metropole

„Problém s vodou máme už 12 let. Je velmi špinavá, hnědá. Museli jsme instalovat filtry, abychom ji mohli vůbec používat. Máme ji ale jen na koupání, na čištění a tak. Na vaření používáme jedině balenou vodu.“ 

Za filtrační systémy ovšem utratí místní rodiny mnoho peněz. V některých oblastech filtrují lidé vodu dokonce dvakrát, než se ji odváží použít. „Bohužel to ovlivňuje naše kapsy. Představte si, že utratíte za vodu každý týden až 120 pesos, aniž byste mohli pít vodu z vodovodu, která je pro lidi zásadní,“ míní obyvatel Mexika Gustavo Hasso. 

Pitná voda v Mexiku (zdroj: ČT24)

Balená voda je na tom prý podobně jako kohoutková 

Průměrná mexická domácnost utratí za vodu zhruba 28 dolarů měsíčně, to je v přepočtu asi 550 korun. Ředitel nevládní organizace na ochranu spotřebitele Alejandro Calvillo ale tvrdí, že Mexičani nevěří vodě z vodovodu, i když kvalita balené vody bývá často podobná. Průzkumy odhalily, že přes 80 procent Mexičanů nepoužívá vodu z kohoutku na pití a víc než polovina z ní ani nevaří. 

Alejandro Calvillo, ředitel organizace na ochranu spotřebitele

„Masivní reklamy v lidech často vzbuzují pocit, že jediná pitná voda je jen ta balená. Nevěří ani filtrům, i když studie provedené v Mexiku a jinde ukazují, že kvalita balené vody je srovnatelná s vodou z kohoutku.“