Český průmysl se obrací na východ, potvrdí to i brněnský veletrh

Praha - Největší strojírenský veletrh ve střední Evropě bude letos ve znamení spolupráce s Východem. Příští týden se v Brně sejde 1 870 vystavovatelů z 32 zemí. Největší účast má tradičně Německo, hned za ním se ale nově objevují Indie a Rusko.

Český průmysl se čím dál víc otáčí na východ a k silným partnerům. Vyhlédl si hlavně dva členy z nejrychleji rostoucích ekonomik světa, Rusko a Indii. Sází přitom na dobré zkušenosti, které má s oběma zeměmi z minulosti. „Když máte možnost navštívit některý ze strojírenských závodů v Ruské federaci, vidíte, že řada z těch strojírenských zařízení pochází buď z bývalého Československa, nebo z České republiky,“ potvrzuje náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Úspěšně obnovenou spolupráci dokládají i čísla o vzájemném obchodu, tempo jeho růstu s oběma zeměmi se drží u dvouciferné hranice. České firmy v roce 2003 vyvezly do Ruska zboží za víc než 500 milionů amerických dolarů a v roce 2011 to už bylo 5,3 miliardy amerických dolarů. „Pro nás Česká republika není jen malou evropskou zemí, ale významným a dlouholetým partnerem, který nám pomáhal s industrializací naší země, stavěl továrny, elektrátrny a učil naše inženýry,“ shrnuje velvyslanec Indie v České republice Venkatesan Ashok.

Český průmysl se obrací na východ (zdroj: ČT24)

Indie do průmyslu investuje bilion dolarů

Díky historickému know-how se navíc českým firmám otevírají šance na účast ve velkých investičních projektech, ať už se týkají dopravních staveb, či energetiky. „Chystáme v příštích letech velké investice, asi bilion dolarů, do různých projektů - letišť, dálnic, vodních, ale i jaderných elektráren, na které máme stejný názor. Samozřejmě u těchto projektů s českými firmami počítáme a navázali jsme také spolupráci s českými technickými univerzitami,“ doplňuje Ashok.

Potvrzením trendu je i prezentace obou zemí na nadcházejícím Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, který začne příští pondělí. Z Indie přijede 130 vystavovatelů, z Ruska pak téměř stovka.