EU zjišťuje, jestli Gazprom nezneužívá dominantní pozice

Brusel - Evropská komise se chystá na vyšetřování ruského monopolního vývozce plynu Gazprom. Ruský gigant podle komise účtuje na trzích střední a východní Evropy příliš vysoké ceny, navíc prý brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi. Gazprom pokrývá skoro třetinu evropské spotřeby zemního plynu a je tak jeho největším evropským dodavatelem. Unie se v poslední době snaží tuto závislost omezit. Inspektoři se vrátí i do Česka, kde provedli razii už před rokem.

„Komise má obavy, že Gazprom může zneužívat svou dominantní pozici na trzích dodávek plynu,“ uvedla ve svém prohlášení komise. Zatím není jasné, jak dlouho bude vyšetřování trvat. Může se jednat i o několik měsíců.

„Gazprom striktně dodržuje všechna ustanovení mezinárodního práva a vnitrostátních právních předpisů ve všech zemích, kde podniká,“ uvedla v reakci na kroky EK firma. Krátce po vyhlášení vyšetřování akcie Gazpromu klesly o 1,5 procenta.

Jan Procházka, analytik společnosti Cyrrus

„Dá se s klidným svědomím říct, že (Gazprom) aktivně využívá svého silného postavení na trhu. Praktiky typu územní restrikce nebo zákaz přeprodejů plynu a zejména vázání ceny plynu na ropu patří spíše do 60. a 70. let minulého století, a ne do současnosti.“

Gazprom je podezřelý z toho, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a snaží se některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek. Firma zřejmě účtuje některým zemím neférově vysoké ceny také tím, že nadále navazuje ceny svého plynu na světové ceny ropy. Ty v posledních letech na rozdíl od tržních cen plynu vesměs výrazně stoupaly.

Komise prověří aktivity Gazpromu v Bulharsku, České republice, Estonsku, Maďarsku, Litvě, Lotyšsku, Polsku a na Slovensku.

Brusel odmítá, že by s příchodem topné sezony mělo dojít k další plynové válce s Ruskem. Ale i kdyby se tak stalo, Unie si věří. Tvrdí, že je připravená víc než kdykoliv předtím.

Evropská komise o Gazpromu

„Pokud bude takové chování zjištěno, může to zakládat omezování hospodářské soutěže a vést k vyšším cenám a zhoršení bezpečnosti dodávek. V konečném důsledku by takové jednání poškozovalo spotřebitele v EU.“

Během loňského roku provedli úředníci komise razie v několika evropských pobočkách Gazpromu v rámci vyšetřování praktik podniku v dodávkách, přepravě a skladování plynu. Jeden z činitelů komise tehdy sdělil, že je to součást snahy EU o zmírnění závislosti na ruském plynu.

I v Česku má Gazprom problémy, čelí zde totiž mezinárodní arbitráži. RWE s ním vede spor o ceny dodávek plynu, které jsou údajně příliš vysoké. „Může to posílit pozici RWE. Pro spotřebitele to může znamenat levnější plyn, kdyby RWE uspěla,“ uvedl Jiří Gavor ze společnosti ENA zaměřené na energetické poradenství.

Gazpromu se loni zvýšil podíl na evropském trhu, který je pro něj klíčový, na 27 procent ze 24 procent v roce 2010 a pro některé země východu Evropy jako Slovensko nebo Bulharsko je ruský gigant prakticky monopolním dodavatelem. Celosvětově disponuje Gazprom největšími zásobami zemního plynu.

Firma chce v příštích letech navíc postavit několik tisíc kilometrů potrubí, aby mohla lépe prodávat plyn do Evropy. Na druhé straně plynovodu ale stojí právě Brusel. Na trhu chce konkurenci, aby se nemusel spoléhat na monopolního vývozce ruského plynu.

V posledních letech proto panuje ve vztazích mezi EU a Moskvou na poli energetické politiky značné napětí, zčásti proto, že vlády evropských zemí se pod dojmem opakovaného narušení zimních dodávek z Ruska snaží zabezpečit nové zdroje. Rusko přitom nesouhlasí s regulací EU, která chce liberalizovat evropský trh plynu tím, že zakáže dodavatelům plynu ovládat přepravní infrastrukturu.