Hlučná hospoda pod vaším bytem? Obrana nemusí být snadná

Praha - Malý obchůdek přímo v domě, ve kterém bydlíme, může být prima. Jen v papučích sjedeme výtahem dolů a koupíme si čerstvé rohlíčky. Horší ale je, když se prodejna rozšíří o venkovní posezení a hluk hostů musíme poslouchat celý den. Ještě horší je, že chodník, na kterém své stolečky umístila, prodejně vůbec nepatří, přesto naše protesty zůstávají bez reakce. Právě takovým případem se zabývala redakce Černých ovcí.

Michaela Dvořáková si před čtyřmi lety kupovala byt v novostavbě v klidné části Olomouce. Zajímala se samozřejmě i o to, co bude v nebytových prostorách v domě. Byla ujištěna, že klidné a tiché provozy, ordinace lékařů, lékárna, možná malý obchůdek. Nakonec byl prostor přímo pod jejím bytem zkolaudován jako prodejna pečiva. Což by jistě nikomu nevadilo. Jenže mělo být hůř.

„Provozovatelé pekárny začali postupně vytahovat ven stolečky a židličky, a nakonec ještě pořídili skákací hrad pro děti, aby nalákali maminky s dětmi a aby tady měli větší klientelu, a začalo tu být rušno,“ popsala problémy s bydlením Michaela Dvořáková. „Máme krásný balkon, ale v létě je mi na nic, protože opravdu ten kravál je tak nepříjemný, že raději zavírám okna,“ podotkla.

Pozemek, na který prodejna pečiva umístila svou předzahrádku a skákací hrad pro děti, patří společenství vlastníků bytů. A to si na společné schůzi odsouhlasilo, že si takový provoz pod svými byty nepřeje. Výzvu k odstranění předzahrádky zaslali majiteli nebytových prostor, nic se ale nestalo. A tak vlastníci bytů začali hledat pomoc u úřadů. Bohužel bez úspěchu.

Své kolečko po úřadech začali vlastníci na České obchodní inspekci. „Tam nám řekli, že se jich ta problematika vůbec netýká a že to máme zkusit na hygieně,“ uvedla Dvořáková. „Z hygieny nás poslali na Magistrát města Olomouce, na stavebním odboru nám řekli, že by je to zajímalo pouze v případě, že by se jednalo o pozemek města, tak ať to ještě zkusíme na odboru rozvoje, no a tam nám doporučili, ať se obrátíme na soud, protože se jedná o občanskoprávní spor,“ dodala nešťastná majitelka bytu.

Podle provozovatele předzahrádky je všechno v pořádku

„My tam vlastně ani předzahrádku nemáme, my tam máme vystavené dvě židle nebo čtyři nebo tři stolky a šest židlí,“ reagovala Vladimíra Skopalová, vedoucí prodejny pečiva. A že obyvatele domu ruší skákací hrad? „Mě to stojí elektriku, mě to stojí veškeré náklady, co jsou s tím spojené, to není hrad zadarmo, jim prostě pořád něco vadí,“ zdůraznila.

Zahrádky (zdroj: ČT24)

O vchod vedle mají pod okny pivnici

Na problémy s využitím nebytových prostor a předzahrádek narazili také v sousedním vchodu. Když si byt kupoval Ondřej Popelka, dozvěděl se, že v nebytových prostorech bude realitní kancelář nebo obchůdek, později že denní nekuřácká kavárna. Dnes je přímo pod jeho okny klasická kuřácká pivnice. „Je to hrůza, hluk, smrad z cigaret, navíc někdy končí až o půlnoci, někdy i později,“ popsal Popelka. Nejprve se snažil problém řešit sám, přímo na místě, ovšem bez úspěchu. „V té hospodě to nejde, protože pokud máte podnapilé lidi a podnapilého číšníka, tak domluva je opravdu těžká,“ popsal Popelka.

I v tomto případě patří prostor, kde se zahrádka provozuje, společenství vlastníků. A také tady společenství zaslalo výzvu k odstranění předzahrádky. I v tomto případě se majitelé bytů obrátili postupně na hygienu a pak na stavební úřad. „Stavební odbor je schopen lidem pomoci v tom, že pokud zjistí jakýkoli rozpor ve vydaném kolaudačním rozhodnutí, začne v tomto směru jednat, což by samozřejmě mělo vést k nápravě a k tomu, aby bylo lidem pomoženo,“ uvedla mluvčí Magistrátu města Olomouc Radka Štědrá.

Jenže druhý den nám tisková mluvčí zaslala upřesňující informace ke konkrétním případům. „Šetřením stavebního úřadu bylo zjištěno, že prostory provozovny nejsou užívány v souladu s kolaudačním souhlasem. Vlastník a provozovatel prostor byli vyzváni, aby prostory neužívali v rozporu s kolaudačním souhlasem, a věc byla předána k sankčnímu řízení. Co se ale týče předzahrádek, není v pravomoci stavebního úřadu tuto věc řešit, jelikož pozemek není ve vlastnictví města,“ uvedla.

Situaci bude muset vyřešit soud

Provozovatel restaurace Pavel Mucha nám slíbil rozhovor. Když jsme za ním ale přijeli na domluvené místo, změnil názor. A tak pokud chtějí mít majitelé bytů klid, nezbývá jim nic jiného než si problém vyřešit sami. A protože dohoda není možná, budou se asi muset obrátit na soud. Podle advokáta Iva Tichovského na to mají jednoznačně nárok.

„Pouze vlastník pozemku muže udělit souhlas k užívání pozemku pro daný účel a také může stanovit podmínky, za jakých je možno pozemek používat. Pokud vlastník pozemku vyzve uživatele, aby odstranil zahrádku, a ten tak neučiní, může se domáhat žalobou odstranění té zahrádky a může se také domáhat vydání takzvaného bezdůvodného obohacení ve výši obvyklého nájemného nebo obvyklých poplatků za užívání takových prostranství,“ konstatoval Tichovský. Jenže soud chvíli potrvá, a tak nezbývá obyvatelům domu nic jiného než se obrnit trpělivostí.