Inflace za srpen na 3,3 procenta, nezaměstnanost stagnovala

Praha - Srpnová meziroční inflace by měla podle analytiků stoupnout v průměru na 3,3 procenta z červencových 3,1 procenta. Meziměsíčně by měly ceny podle odhadů stagnovat nebo mírně klesnout. Přesné údaje zveřejní ČSÚ 10. srpna.Míra nezaměstnanosti v Česku za srpen pravděpodobně zůstala na červencových 8,3 procenta. Ovšem v dalších měsících by počet nezaměstnaných měl růst, uvedli ekonomové. Míra nezaměstnanosti v Česku za srpen pravděpodobně zůstala na červencových 8,3 procenta. Ovšem v dalších měsících by počet nezaměstnaných měl dle ekonomů růst.

„Proti poklesu cen potravin stojí zvýšení cen u čerpacích stanic. V průměru proto pro srpen odhadujeme stagnaci spotřebitelských cen,“ uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožek.

Do konce roku počítejme s vyššími cenami

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa kvůli tomu, že letošní domácí úroda byla podprůměrná a nahoru vyskočily i ceny komodit na světových trzích, měly by se ceny potravin v rámci spotřebitelského koše do konce roku postupně zvyšovat.

Meziroční zvýšení inflace je i podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška způsobeno vyššími cenami pohonných hmot. „Ostatní položky se vyvíjely v souladu s obvyklými sezonními trendy,“ uvedl.

Meziroční míra inflace v ČR v srpnu 2012
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Míra nezaměstnanosti v Česku za srpen pravděpodobně zůstala na červencových 8,3 procenta. Ovšem v dalších měsících by počet nezaměstnaných měl růst, uvedli ekonomové.

„V srpnu se obvykle počet nezaměstnaných o několik tisícovek snižuje, což se letos kvůli slabé ekonomice nemusí stát. S nárůstem počtu nezaměstnaných za srpen nicméně nepočítáme,“ doplňuje Sobíšek.

V dalších měsících by se situace na trhu práce měla dále podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa horšit. „Průmyslové podniky budou v nabírání nových pracovníků opatrné, spíše lze s poklesem výroby očekávat propouštění. Situace ve stavebnictví také nebudí příliš optimismu,“ uvedl.