Některé obce dostávají z hazardu méně peněz, než jim bylo slíbeno

Praha - Peníze z hazardu a loterií rozdělují samy obce, které je dělí mezi sportovce, charitu nebo kulturu. Ministerstvo financí jim celkem pošle pět až šest miliard korun. Jenže některé obce se začínají ozývat, že dostaly méně peněz, než měly přislíbeno. A právě na obce tlačí sportovní kluby, kterým úplně vypadly příjmy od Sazky, a spoléhají se teď jen na své starosty. Jenže ti jim ale na některých místech nemají z čeho peníze dát.

Z hazardu a loterií do obcí letos půjde podle odhadů ministerstva financí celkem šest miliard korun. To je skoro o dvě miliardy víc než vloni. Jenže ne všechny obce slíbené peníze dostaly. Příkladem může být Blansko. 

Tamní starosta Lubomír Toufar čekal, že dostane patnáct milionů korun. Zatím má na účtě čtyři a dva má slíbené do konce roku. To znamená, že nemá ani polovinu toho, co čekal. „Pokud to MF obci slíbí a pak je nepošle na ty projekty, tak to opravdu není fér,“ míní manažer klubu FK Blansko Bohuslav Jedinák.

Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí

„Peníze jsou rozdělovány také systémem rozpočtového určení daní a také podle toho, které loterie jsou na území té obce provozovány.“

Peníze z hazardu a loterií tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)

Kolik přesně sportovci letos dostanou, si netroufá nikdo odhadnout. Peníze z hazardu rozdělují obce a každá podle jiného klíče. Většina slibuje, že na sport půjde polovina. Zbytek na charitativní aktivity nebo kulturu. 

Jenže i to má svůj háček a zářným příkladem můžou být kroje nebo dětské soubory na Slovácku. Dřív dostávali granty od Synotu, ten už ale kvůli novému zákonu peníze rozdávat nebude a slovácké tradice jsou odkázány jen na obce. „To bude opravdu velká zátěž pro soubory, neb na jejich činnost nebudou peníze. Starosta má svoje rozpočty a řadu jiných věcí, které musí dotovat,“ říká vedoucí souboru Kopaničár Marie Rapantová.

Třeba na Slováckých slavnostech vína a památek dostával každý oblečený v kroji peníze. I to je minulost. A tak nejen sport, ale i udržování tradic trpí nedostatkem peněz.