Čínské gamblery stále lákají kasina v Macau

Macao – Hospodářská krize, která sužuje Spojené státy a Evropu, a zpomalovaní hospodářství Číny ovlivňují také růst hlavního města světového hazardu – jihočínského Macaa, které je stejně jako Hongkong tzv. Zvláštní správní oblastí Čínské lidové republiky. Výnosy tam v červenci rostly nejpomaleji od finanční krize v roce 2009. Ale přesto, že se letos očekává další pokles, dlouhodobé obavy neexistují. V Číně žijí stamiliony potencionálních náruživých gamblerů a žádná krize netrvá věčně.

Odhaduje se, že růst hospodářství Macaa letos zpomalí zhruba na devět a půl procenta, ale již v příštím roce se má růst ráje gamblerů vrátit zpět do dvouciferných čísel. Hazard v Macau reflektuje výkyvy světového hospodářství, ale zdravě přežívá. V příštím roce se tady bude konat globální Expo hazardních her. Šéfové průmyslu přijíždějí již teď studovat budoucnost trhu a učit se o hráčském chování rostoucí skupiny klientů, kontinentálních Číňanů.

A nejde jen o čínské milionáře. „Lidé, kteří vyrostli v chudých rodinách a pak se z nich stala střední vrstva, mají úspory. Ale nemohou za ty peníze, třeba 250 tisíc korun, založit vlastní byznys, to se zdá dneska nemožné. Tak se tato střední třída například rozhodne použít 40 až 50 procent svých úspor a zkusit štěstí, zariskovat,“ podotkl mluvčí Global Gaming Expo Ricardo Siu.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

O tom, že zpomalení je dočasné, svědčí i fakt, že firmy jako Sands nebo Wynn tady stále investují miliardy. Hotely a kasina rostou v Macau stále jako houby po dešti. V hazardním průmyslu pracuje 15 procent obyvatel města, ostatní mají užitek z hráčských a turistických daní. „Vláda má z kasin tolik zisků, že může měnit životy lidí. Platí nám elektřinu, vodu a dopravní výlohy,“ konstatoval obchodník z Macaa.

Problémy pro místní ale přinášejí rostoucí ceny pozemků a nemovitostí a životní výdaje. Jako všude na světě, i tady hazard přináší korupci a organizovaný zločin. Vláda chce hospodářství města diverzifikovat. „Chceme se stát mezinárodní turistickou destinací, kde to není pouze o hazardu. Musíme zapřemýšlet nad ekonomickou strukturou a vyvinout nové Macao, dlouhodobě udržitelné a zdravé. Bez rovnováhy není budoucnost,“ řekl Jimmy Lei Chong Cheng, představitel samosprávy Macaa. Neustále bohatnoucí Čína a honba kasin za zisky ale dělají z podobných prohlášení nerealistické iluze.