Kalousek varuje: Kvůli rebelům nám hrozí nižší rating

Praha - Česku hrozí podle ministerstva financí zhoršení ratingu, důvodem jsou politické spory okolo daňového balíčku. Pokles o jeden stupeň by podle ministra Kalouska mohl znamenat ztrátu důvěry na finančních trzích. Česko by tak přišlo o možnost využívat nízké úrokové sazby.

Agentura Moody's ve svém komentáři z minulého týdne mluví o šesti poslancích ODS, kteří neumožnili ve sněmovně přijetí daňového balíčku, s jehož platností počítá návrh státního rozpočtu na příští rok. Balíček obsahuje především zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) o jeden procentní bod. Návrh rozpočtu začne na dnešním zasedání projednávat Nečasův kabinet.

Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí

„Podle agentury Moody's to byla právě fiskální odpovědnost, která umožnila České republice odlišit se od regionu a využít nízkých úrokových sazeb.“

Ministr financí
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Přitom už v květnu Moody's Českou republiku upozornila, že politická nestabilita může být rozhodujícím faktorem pro případná budoucí rozhodnutí o ratingu jednotlivých zemí.

Kdyby ČR nepokračovala ve snižování deficitu, přišla by podle ministra financí Miroslava Kalouska o budovanou důvěru na finančních trzích. „Díky ní si totiž půjčujeme výrazně levněji, než řada starých států EU, o těch nových ani nemluvě. Od roku 2010 se nám tak podařilo uspořit několik desítek miliard korun na úrocích ze státního dluhu,“ uvedl šéf resortu.

První schůzka mezi neskokojenými poslanci a vedením strany se odehraje ve čtvrtek, kdy se s rebely sejde šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura. ČTK o tom informoval zdroj z ODS. Odehraje se tak první schůzka, na níž bude zástupce vedení strany s rebely hledat dohodu o podpoře klíčového vládního návrhu, se kterým kabinet Petra Nečase (ODS) spojil svou existenci.