Ceny bytů klesly na minimum

Praha - Ceny bytů se v tuzemsku propadly na nejnižší úroveň za posledních 5 let. Nové garsonky v Praze se dají koupit pod milion korun. Podle realitních odborníků se hodnoty dotkly dna, s jedinou výjimkou - dlouhodobě prázdné byty v novostavbách můžou ještě zlevnit.

Třípokojový byt v panelovém domě v Praze-Stodůlkách se prodává za 2,1 milionu korun. Ještě v roce 2008 se obdobný byt prodával o půl milionu dráž. A někteří realitní makléři tvrdí, že levnější už to nebude. I to je důvod, proč se poprvé po čtyřech letech začala po starších i nových bytech poptávka opět zvedat. „Starší byty se víc přizpůsobily poptávce. Nabídkové ceny poklesly,“ potvrdil Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří.

Zájem o tyto byty potvrzují i banky. Jen V Praze jdou hypotéky ze dvou třetin na starší bydlení a jen z jedné třetiny na bydlení nové. V kurzu jsou hlavně malé byty. „V současné době je největší zájem o byty o velikosti do 70 m2 podlahové plochy. Pokud se podívám na Prahu, tak je ta plocha ještě menší, a to do 60 m2,“ uvedla Kateřina Krásová, tisková mluvčí Hypoteční banky. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

V současnosti je jen v Praze téměř sedm tisíc volných, neprodaných bytů. Tady se dá čekat, že jejich cena může jít ještě dolů - klidně i o pětinu. Naopak u těch, které se teprve staví, už se levnější bydlení čekat nedá. „Nemyslím si, že by tam mohla být další sestupná tendence cen, protože už zkrátka není kde brát,“ uvedl Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group. 

Zatímco byty za poslední čtyři roky zlevnily asi o třetinu, postavit si rodinný dům je levnější zhruba o 15 procent. Ceny pozemků určených pro stavbu rodinných domů ale už stoupají, a to především v okolí velkých měst. Za poslední rok se zvedly asi o pět procent.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)