Prohibice znamená míň peněz pro výrobce, prodejce i stát

Praha - Opatření ministra zdravotnictví bude mít obrovský dopad na celou ekonomiku. Velké obchodní řetězce varují, že jejich tržby budou o desítky milionů nižší. A o velké peníze tak přijde i stát. Zákaz má platit až do odvolání, zatím se odhaduje, že může trvat i několik týdnů.

Prázdné regály, omluvné cedule, zablokované kasy. Tvrdý alkohol v noci z pátku na sobotu přestal v Česku oficiálně existovat a obchodníci už počítají první ztráty.

  • „Jde o dvě a půl procenta tržeb každý den,“ říká Jan Dvořák, manažer vnějších vztahů Tesco Stores ČR.
  • „Pro nás to v každém případě znamená nižší tržby. Nějaká tisícovka určitě,“ tvrdí Hana Navrátilová z Klášterní pivnice Prašivka.

Čísla mluví za vše. Každý den proteče Českem zhruba 160 tisíc litrů tvrdého alkoholu, to jsou až čtyři miliony panáků. Za jediný den Češi za tvrdý alkohol utratí asi 50 milionů korun.

  • Prohibice zdroj: Wikipedia.org/ČT24
  • Tvrdý alkohol zdroj: ČT Brno

„To se těžko odhaduje, protože nevíme, kolik tvrdých alkoholiků, tedy z těch, kteří pijí tvrdý alkohol, přejde na to ostatní, na víno a piva. Nevíme, jak se to přetransformuje,“ upozorňuje na nejistotu odhadů ztrát ekonom Petr Bartoň.

Malí výrobci se bojí i toho, co nastane, až zákaz skončí. Může se totiž stát, že odběratelé budou více důvěřovat výrobkům zahraničních firem, které jsou k dostání ve velkých obchodech a od malých výrobců se odkloní.

Na prohibici ale tratí i stát. Denně se totiž z lihu vybere jen na spotřební dani přes 18 milionů korun. „Celkové ztráty sestávají jednak z ušlé spotřební daně, ale i z daně z přidané hodnoty. Celkem to je až 30 milionů denně,“ doplňuje hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Z litru vodky se 40procentním obsahem alkoholu, která se prodává za 200 korun, stát vybere na spotřební dani 114 korun a dalších 33 na DPH.